Mısır yağı ve alkolce zengin beslenmenin sıçanların karaciğerlerinde lipit peroksidasyonu ve antioksidan sistem üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 36 - ÖZET Çalışmamızda çok doymamış yağ asitlerince zengin mısır yağının alkol ile birlikte kullanımının alkolün karaciğerde tek başına oluşturduğu toksik etkiyi değiştirip değiştirme diği ve bu değişiklikte lipit peroksitlerinin ve antioksidan sistemin bir katkısı olup olmadığı incelendi. Bu amaçla sı çanlarda 2 ay süre ile %10 mısır yağı içeren diyet ve %20 alkol içeren içme suyu uygulandı ve sıçanların karaciğerle rinde trigliserit, konjuge dienler, vitamin E, glutatyon ve hidroksiprolin düzeyleri ile glutatyon peroksidaz ve glutat yon transferaz aktiviteleri ölçüldü. Ayrıca serumda transami- naz aktiviteleri tayin edildi. Sonuçlarımıza göre, deney ko şullarımızda alkolün karaciğerde lipit peroksidasyonu ve an tioksidan sistem üzerine olan etkilerini çok-doymamış yag asitlerince beslenmenin değiştirmediği saptandı.
Collections