Süt çocuklarının yaz ishallerinde patojen bakteri idantifikasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ö Z E T İshal başlı başına bir gastrointestinal sistem hastalığıdır. Sosyo-ekonomik durumu yüksek toplumlarda % 0,5-3 mortalite oranına rağmen, gelişmekte olan ülkelerde süt çocukları arasında belli başlı ölüm sebeplerini teşkil etmektedirler. Çok çeşitli etyolojik faktörlerle meydana gelebilirler, Bunlar arasında enfeksiyöz ajanlar, iltihabi barsak hastalıkları, anatomik ve mekanik sebepler, karaciğer ve pankre as- bozuklukları, biyokimyasal ve neoplastik sebepler, immünite bozuklukları, endokrinopatiler, malnütrisyon, diyete ait sebepler, gıda allerjisi, psişik ve fonksiyonel bozukluklar ve töksik sebepler sayılabilir. İshallerin patogenezinde bugün için kati bir mekanizma ortaya konamamıştır. Değişik yazarlara ait çeşitli görüşler mevcuttur. Tez çalışmamızın çerçevesi içinde E.coli, salmonella ve shigella'lar ile meydana gelen ishallerin genel karekterleri kısaca incelenmiştir. Tezin materyel ve metod bölümünde incelemek fırsatını bulduğumuz 60 ishalli süt çocuğunun klinik, koprokültür ve an- tibiyogram çalışmaları yapılmış ve sonuçları değerlendirilmiş tir. Dünya literatüründe de görüldüğü gibi süt çocuklarında daha ziyade ishale neden olan ajan patojenin enteropatojen escherichia coliler olduğu gösterilmiştir. - 64 - SUMMARY Diarrhea is mainly a disease of gastrointestinal sys tem. In countries with high social and econpmie standarts the mortality rate is 0,5-3 %. However in developing countries it is a major factor in death of infants. There is no certain mechanism established in the pat- hogenes of diarrhea. Many different points of view are present. In the material and method part of the thesis, we had the chance to evaluate the result of clinic, stool-culture and antibiogram studies. Made on 60 infants with diarrhea. As seen in world literatüre it i& shown that the agent pathogen that causes diarrhea in infants are enteropathogen escherichia co lies. y
Collections