Sağlık bilimleri öğrencilerinin yeme davranışlarının, antropometrik ve sosyodemografik özellikler ile ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma sağlık bilimleri öğrencilerinin yeme davranışlarının, antropometrikve sosyodemografik özellikler ile ilişkisini incelemek amacı ile tanımlayıcı ve ilişkiarayıcı türde planlandı.Araştırmanın örneklemini, bir vakıf üniversitesinin sağlık bilimleri fakültesilisans programında 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde öğrenim gören vearaştırmaya katılmayı kabul eden 683 öğrenci oluşturdu. Araştırma verileri, `ÖğrenciBilgi Formu` ve `Hollanda Yeme Davranışı Anketi (HYDA)` kullanılarak toplandı.Veriler SPSS-24 paket programında tanımlayıcı ve ilişki arayıcı istatistikler kullanılarakanaliz edildi.Öğrencilerin HYDA aldıkları puanlar incelendiğinde; duygusal yeme alt boyutpuan ortalamasının 2,46±1,05, kısıtlayıcı yeme alt boyut puan ortalamasının 2,47±0,82ve dışsal yeme alt boyut puan ortalamasının 3,21±0,73 olduğu belirlendi. Cinsiyet, bedenkitle indeksi, bel-kalça oranı, öğrenim görülen bölüm, baba eğitim düzeyi, düzenli sporyapma, kendi ağırlığını algılama durumu, beslenme eğitimi, beslenme şekli, ana öğünsayısı, ara öğün sayısı, öğün atlama sebebi, fast-food tüketimi ve sıklığına göre HYDAalt boyut puan ortalamalarında anlamlı farklılıklar olduğu (p<0,05); yaş, medeni durum,sınıf, çalışma durumu, sosyal güvence, gelir düzeyi, birlikte yaşadığı kişiler, aile tipi, anneeğitim düzeyi, atlanan öğün, haftada yapılan spor saati, sigara ve alkol kullanmadurumuna göre HYDA alt boyut puan ortalamalarında anlamlı farklılıklar olmadığısaptandı (p>0,05).Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, sağlık bilimleri öğrencilerininyeme davranışları ile ilişkili problemlerin önlenebilmesine yönelik sağlıklı beslenmefarkındalık eğitimlerinin arttırılması önerilebilir.Anahtar Kelimeler: Beden kitle indeksi, Bel-kalça oranı, Beslenme, Üniversiteöğrencileri, Yeme davranışları This study was planned in a descriptive and relationship-evaluating manner inorder to examine the relationship between the eating behaviors of health science studentsand their anthropometric and sociodemographic characteristics.The sample of the study consisted of 683 students who were studying in theundergraduate program of the faculty of health sciences of a university in the springsemester of the 2018-2019 academic year and accepted to participate in the study.Research data were collected using the `Student Information Form and the `Dutch EatingBehavior Questionnaire (DEBQ)` data were analyzed using descriptive and correlation-evaluating statistics in SPSS-24 package program.When the scores the students got from the DEBQ were examined; the mean scorefor emotional eating sub-dimension was 2.46 ± 1.05, restrictive eating sub-dimensionmean score was 2.47 ± 0.82 and external eating sub-dimension mean score was 3.21 ±0.73. Gender, body mass index, waist-hip ratio, the department studied in, father'seducation level, exercise regularity, perception of own weight, nutrition education, diet,number of main meals, number of snacks, reason for skipping meals, fast-foodconsumption and frequency. There are significant differences in DEBQ sub-dimensionmean scores (p <0.05); no significant differences were found in the mean scores of theDEBQ sub-dimension according to age, marital status, class level, working status, socialsecurity, income level, people living with them, family type, mother's education level,skipped meals, exercise duration per week, smoking and alcohol use (p> 0.05).In line with the results obtained from the research, it is thought that it would bebeneficial to increase the healthy nutrition awareness trainings to prevent the problemsrelated to nutrition and eating behaviors of health science studentsKey Words: Body Mass İndex, Waist-hip ratio, Nutrition, University students, Eatingbehaviors
Collections