Michelin restoranlarında müşteri talebi ve deneyimi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İnsanların en temel ihtiyacı beslenmedir ve buna paralel olarak yiyecek-içecekişletmeleri de önem kazanmaktadır. Yiyecek içecek işletmeleri insanların beslenmegereksinimi kadar eski bir geçmişe sahiptir. Fakat bu işletmeler varoluşundan bu yanainsanların değişen gereksinimlerine göre biçimlenmiştir. Başlarda yalnız yeme içmegereksinimini karşılamaya çalışan işletmeler rekabet edebilirliğin sağlanması vemüşterilerin değişen istekleri sonucunda sürekli bir değişim ve gelişim içine girmişlerdir.Alan yazında restoranların sınıflandırılmasına ilişkin pek çok kriter bulunsa da dünyadagenel kabul görmüş restoran derecelendirme sistemleri bulunmaktadır.Dünya ülkeleri tarafından kabul görmüş restoran derecelendirme sistemlerinden biriMichelin Rehberi'dir. Bu rehber belirli standartları sağlayan iyi restoranlara yıldız olaraknitelendirilen sembol vermektedir. Gastronomi alanında Michelin yıldızlı restoran olmakprestij açısından oldukça önemlidir. Yıldız sahibi olmak restoranların lezzet veambiyanslarının tasdik edilmesi anlamına geldiği için müşteri potansiyelini önemli ölçüdeetkileyen bir faktör haline gelmektedir. Bu bilgiler ışığında araştırmada gastronomidünyasında önemli bir etkiye sahip olan Michelin Rehberi ile ilgili literatür çalışmalarıyapılmıştır. Yapılan literatür taramasının ardından Michelin yıldızlı restoranlar ile yapılangörüşmeler ile görüşme sağlanan restoranların Tripadvisor yorumları nitel veri analizi iledeğerlendirilmiştir. The basic need of people is nutrition and parallel to this, food and beveragebusinesses are gaining importance. Food and beverage establishments have a history as oldas people's nutritional needs. But these businesses have been shaped according to thechanging needs of people since their existence. Initially, only businesses trying to meet theirfood and beverage needs have undergone constant change and development as a result ofensuring competitiveness and changing demands of customers. Although there are manycriteria regarding the classification of restaurants in the literature, there are generallyaccepted restaurant rating systems in the world.One of the restaurant rating systems accepted by the countries of the world is theMichelin Guide. This guide gives good restaurants that meet certain standards, a symbol thatqualifies as stars. Being a Michelin star restaurant in gastronomy is very important in termsof prestige. On the other hand, having a star means that the taste and ambience of therestaurants are certified, thus becoming a factor that significantly affects the customerpotential. Based on this framework, literature studies were conducted on the MichelinGuide, which has an important effect in the world of gastronomy. After the literaturereview, interviewed wit Michelin star restaurants and same restaurants customers' commentsfrom Tripadvisor were evaluated with qualitative data analysis.
Collections