Etlik piliçlerin karma yemlerine ilave edilen goji berry (Lycium barbarum L.) yaprağının performans, et lipit oksidasyonu, karkas özellikleri ve bazı kan değerlerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, karma yemlerine goji berry (Lycium barbarum L.) yaprakları (GBY) ilavesinin etlik piliçlerin performansı, et lipit oksidasyonu, göğüs ve but etlerinin kimyasal bileşimi, karkas özellikleri ve bazı kan değerleri üzerine etkilerini araştırmaktır. Bu çalışma, Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvancılık Deneme Ünitesinde yürütülmüştür. Toplam 144 adet günlük yaştaki civciv tartılmış ve her biri 12 civcivden oluşan üç paralel olmak üzere dört gruba rastgele dağıtılmıştır. Deneme, 42 gün sürmüştür. Gruplar şu şekildedir: (i) karma yem, (ii) karma yem + 1 g/kg GBY, (iii) karma yem + 5 g/kg GBY ve (iv) karma yem + 10 g/kg GBY. Sonuçlar, 10 g/kg GBY'nin canlı ağırlığı (0-6 hafta) (P<0.01), canlı ağırlık artışı (4-6 hafta) ve yem tüketimini (4-6 ve 0-6 hafta) artırdığını ortaya koymuştur (P<0.05). GBY ilavesi ile yemden yararlanmada önemli ölçüde bir değişim gözlenmemiştir (P>0.05). Karma yemlere 10 g/kg GBY ilavesiyle kalp ağırlığı ve ön mide uzunluğunu artmış (P<0.05), ancak 21. günde göğüs eti lipit oksidasyonunu azaltmıştır (P<0.05). GBY katkısı, toplam kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol, glikoz ve trigliseritleri etkilememiş (P>0.05), ancak düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (LDL) düşürmüştür (P<0.05). Sonuç olarak, etlik piliç karma yemlerine 10 g/kg GBY ilavesiyle etlik piliçlerin performansı gelişmiş, göğüs eti lipit oksidasyonu ve LDL üzerine olumlu etkiler belirlenmiştir. The aim of this study was conducted to investigated the effects of supplementing diets with goji berry (Lycium barbarum L.) leaves (GBL) on performance, breast and thigh meat lipid oxidation, meat chemical composition, body components, digestive tract parts and some blood values in broiler chickens. The experiment carried out in Uşak University Faculty of Agriculture Animal Husbandry Testing Unit. A total of 144 d-old unsexed chickens were weighed and randomly allocated to four experimental groups with three replicates of 12 chickens each. The experiment lasted for 42 days.Treatments were as follows: (i) basal diet (control), (ii) basal diet+1 g/kg GBL, (iii) basal diet + 5 g/kg GBL and (iv) basal diet+ 10 g/kg GBL. The results revealed that 10 g/kg GBL improved body weight (0-6 weeks) (P<0.01), body weight gain (4-6 weeks) and feed intake (4-6 and 0-6 weeks) (P<0.05). Feed conversion ratio did not significantly change with GBL treatment (P>0.05). Addition 10 g/kg GBL of the diet increased heart weight and proventriculus length (P<0.05), however, decreased breast meat lipid oxidation on d 21 (P<0.05). GBL supplemantation did not affect the total cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, glucose and triglycerides (P>0.05) but decreased low-density lipoprotein cholesterol (P<0.05). In conclusion, the performance of broilers improved, and positive effects on breast meat lipid oxidation and LDL were determined by adding 10 g/kg GBL to broiler diets.
Collections