Nörodefeneratif hastalıklarda koku duyusu ile ilgili beyin alanlarının volümetrik olarak incelenmesi ve periferik kanda nöropeptit düzeyi ile ilgisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Alzheimer Hastalığı (AH) ve Parkinson Hastalığı (PH) gibi nörodejeneratif hastalıklarda koku ve tat bozukluğu tabloya sıklıkla eşlik etmekte ve klinik tanıdan önce ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, Alzheimer ve Parkinson hastaları ile sağlıklı kontrollerde koku ve tat ile ilgili primer beyin alanlarının (bulbus olfactorius, piriform korteks, amygdala, hippocampus, medial temporal lob, thalamus ve tat merkezi operculum) MR görüntüleme ile volümetrik hacimlerinin belirlenmesi, hacim değişikliklerinin koku/tat eşik düzeyleri ve koku/tat ayırt etme yetenekleri ile endojen salınan nörotransmitterlerin periferik kan serum düzeyleri ile karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışma Mustafa Kemal Ünv. Tıp Fakültesi Nöroloji kliniğine başvuran hafif ve orta bilişsel bozukluğu bulunan 15 Alzheimer hastası, 15 Parkinson hastası ve 15 sağlıklı kişiden oluşan toplam 45 gönüllü katıldı. Beyin travması, beyin tümörleri, nöbetler veya diğer psikolojik semptomların eşlik ettiği klinik öyküler, rinit, alerjik rinit, sinonazal hastalık öyküsü veya AH ve PH dışında bilinen hiposmisi olan olgular, glossit, trigeminal sinir nevraljisi olan kişiler ve sigara içenler çalışma dışı bırakıldı.Çalışmamızın sonucunda sol BO, sol amygdala, sol hipokampus, sol anterior singulat korteks ve sol gyrus temporalis medius, sağ insula yapılarının hem AH hem de PH da sağlıklı kişilere göre koku bozukluğu ile korelasyon gösteren alanlar olarak hacimlerinin azaldığı tespit edildi. Tat bozukluğu ile ilgili olarak sol rolandic operculum kortikal alanında hacim azalması ve tat bozukluğu ile ilişkisi tespit edildi. In neurodegenerative diseases such as Alzheimer's disease (AD) and Parkinson's disease (PD), smell and taste disorders often accompany the picture and occur before clinical diagnosis. In this study, it was aimed to determine the volumetric volumes of the primary brain areas related to smell and taste (bulbus olfactorius, piriform cortex, amygdala, hippocampus, medial temporal lobe, thalamus and taste center operculum) by MR imaging in Alzheimer's and Parkinson's patients and healthy controls, and to determine the volume changes in odor/taste changes. In this study, it was aimed to evaluate the taste threshold levels and odor/taste discrimination abilities by comparing the endogenous released neurotransmitters with peripheral blood serum levels.Study Mustafa Kemal Unv. A total of 45 volunteers, including 15 Alzheimer's patients with mild and moderate cognitive impairment, 15 Parkinson's patients, and 15 healthy individuals, who applied to the Neurology Clinic of the Faculty of Medicine participated. Patients with a clinical history of brain trauma, brain tumors, seizures or other psychological symptoms, rhinitis, allergic rhinitis, history of sinonasal disease or known hyposmia other than AD and PD, individuals with glossitis, trigeminal nerve neuralgia, and smokers were excluded from the study.As a result of our study, it was determined that the left OB, left amygdala, left hippocampus, left anterior cingulate cortex, left gyrus temporalis medius, and right insula structures were found to have decreased volumes in both AD and PD as areas that correlated with olfactory impairment compared to healthy subjects. Regarding taste disorder, volume reduction in the left rolandic operculum cortical area and its relationship with taste disorder were determined.
Collections