Kesim öncesi aç bırakma süresince içme suyu ile verilen bitki çaylarının etlik piliçlerin et kalite, kan adrenokortikotropik hormon düzeyi, kesim ve körbağırsak mikroorganizma sayısı üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada kesim öncesi aç bırakma süresince içme suyuna papatya, ıhlamur veya yeşil çay ilavesinin etlik piliçlerin et kalite, kan adrenokortikotropik hormon (ACTH) düzeyi, kesim özellikleri ve körbağırsak mikroorganizma sayısı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada özel bir firmadan satın alınan günlük yaştaki 360 adet karışık cinsiyette Ross 308 etlik civciv kullanılmıştır. 42 günlük yaşa kadar Ross 308 etlik piliçleri yetiştirme kılavuzunda belirtilen prosedürler çerçevesinde yetiştirilmiştir. Denemenin başladığı 42. günde 180 erkek ve 180 dişi toplam 360 hayvan seçilmiştir. Seçilen hayvanların her birine kanat numarası takılmış ve 5 muamele grubuna tesadüfî olarak dağıtılmıştır. Her muamele grubu 6 tekerrür ve her tekerrür de 6 erkek ve 6 dişi hayvandan oluşturulmuştur. Böylece, her muamele grubu başına toplam 72 hayvan kullanılmıştır. Denemeye etlik piliçlerin yetiştirme dönemi sonu olan 42. günün gecesi başlanılmıştır. Kontrol grubuna yem ve su verilirken aç bırakma gruplarına sadece içme suyu ile farklı bitki çayları kullanılmıştır. Muameleler yem ve suyun serbest olduğu grup (K), sadece suyun serbest olduğu grup (S), su ile birlikte papatya çayı (SP), yeşil çay (SY) veya ıhlamurun (SI) verildiği gruplardan oluşturulmuştur. Bitki çaylarının elde edilmesinde infüzyon yöntemi kullanılmıştır ve çaylar içme suyuna katılmıştır.Kontrol grubunun su tüketimi diğer gruplardan daha yüksek olmuştur (P<0.001). Kontrol dışındaki grupların su tüketimleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Kesim öncesi canlı ağırlık, sindirim sistemi ağırlığı, sindirim sistemi uzunluğu kontrol grubunda diğer gruplardan daha yüksek olmuştur (P<0.01). Kör bağırsak mikroorganizmaları üzerine muamelelerin etkisi olmamıştır (P>0.05). Karkas randımanı açısından en iyi grup aç bırakma ve papatya çayı grubu olurken, kontrol grubunda en düşük karkas randımanı elde edilmiştir (P<0.001). Yenilebilir iç organ ağırlığı üzerine muamelenin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Kesim öncesi aç bırakma süresince içme suyu ile farklı bitki çayları verme etlik piliçlerde göğüs eti 1. saat pH ve b* değerleri ile 24. saat b* değerleri; but etinin 1. saat pH ve L*, 24. saat pH, L*, a* ve b* değerlerini etkilemiştir (P<0.001). 1 ve 24. saatteki karaciğer L* değeri kontrol grubunda diğer gruplardan yüksek bulunmuştur (P<0.001). Kesim öncesi aç bırakma süresince içme suyu ile farklı bitki çayları verme etlik piliçlerde kan ACTH düzeylerini etkilememiştir (P>0.05).Sonuç olarak içme suyuna kesim öncesi aç bırakma süresince papatya, ıhlamur veya yeşil çay ilavesinin körbağırsak mikroorganizma sayısını etkilemediği, stresi azaltmadığı ve böylece et kalite kriterleri üzerine de beklenen etkide bulunmadığı görülmüştür. Mevcut çalışmanın sonuçlarına göre benzer konuda yapılacak çalışmaların tüm yetiştirme dönemi boyunca, daha yüksek dozda veya daha farklı bitki çaylarıyla denenmesi önerilebilir. In this study, it was aimed to the effect of chamomile, linden or green tea supplementation to drinking water during preslaughter feed withdrawal on the meat quality, serum adrenocorticotropic hormone (ACTH) level, slaughter and caecal microorganism counts r in broiler chickensA total of 360 Ross 308 one-day-old unsexed chicks were used in this study. The broiler chicks were grown in accordance with the procedures specified in the breeding guidelines of Ross 308 broilers for up to 42 days of age. At the beginning of the experiment on the 42th day, 180 male and 180 female, total 360 broiler chicks were selected. The 5 treatment groups consisted of 6 replicates and each replication was composed of 6 male and 6 female chicks. Thus, a total of 72 broiler chicks were used per treatment group. The trial was started on the night of the 42nd day. When feed and water were given to the control group, only pure water and different herbal teas were used in the fasting groups. The treatments were composed of the group in which the feed and water were ad libitum (C), fasted broilers receiving only water (FW), chamomile tea (CT), green tea (GT) or linden tea (LI) supplementation to drinking water. The infusion method was used to obtain the herbal teas and the teas were added to the drinking water.The water consumption of the control group was higher than the other groups (P<0.001). Differences in the water consumption among the other groups were not significant (P>0.05). Pre-slaughter weight, digestive system weight, digestive system length were higher in the control group than that in the other groups (P<0.01). There was no effect (P> 0.05) of treatment on caecal microorganisms. In terms of carcass yield, the best group was FW or CT groups while the lowest carcass yield was obtained in the C group (P<0.001). The effect of the treatments on edible viscera weight was significant (P<0.05). Different herbal tea inclusion to the drinking water during preslaughter feed withdrawal in broilers affected the pH and b* at 0 h and b* at 24 h in breast meatand also influenced the pH and L* at 0 h and pH, L*, a* and b* values at 24 h in thigh meat (P<0.001). The L* values of liver at 0 and 24 h were higher in the control group than the other groups. Different herbal tea supplementation to the drinking water during preslaughter feed withdrawal did not affect serum ACTH levels of broiler chickens (P>0.05).In conclusion, the addition of chamomile, linden and green tea to the drinking water during the fasting period before the slaughter did not affect the number of caecal microorganisms, and did not reduce the stress and thus did not have the expected effect on the meat quality broiler chickens. According to the results of the present study, it can be suggested that studies on the same subject should be conducted with the higher doses and different herbal teas during the whole rearing period of broiler.
Collections