Show simple item record

dc.contributor.advisorBingöl, Ömer
dc.contributor.authorGüdürü, Sibel
dc.date.accessioned2023-09-22T12:29:54Z
dc.date.available2023-09-22T12:29:54Z
dc.date.submitted2022-04-01
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740976
dc.description.abstractManyetik alan organizmaları etkileyen bir faktördür. Bu çalışmada amacımız manyetik alanın tohum çimlenmesine ve gelişimine etkilerini araştırmaktır. Bu nedenle ticari olarak temin edilen ayçiçeği ve koçbaşı nohut çeşitleri kullanılmıştır. Farklı manyetik alan şiddetlerine (5, 10 ve 20 mT) 20 dakika boyunca maruz bırakılan ayçiçeği ve nohut tohumlarının gelişimi gözlenmiştir. Fizyolojik ve biyokimyasal parametreler kullanılarak, çimlenme, uzama, bağıl su içeriği, klorofil, karotonoid, fenolik-flavonoid, FRAP ve DPPH aktivitelerindeki değişimler analiz edilmiştir. Uygulama sonucunda bitkilerin maruz kaldıkları manyetik alan şiddetlerine göre farklı tepkiler verdiği tespit edilmiştir. Farklı şiddetteki manyetik alan nohut fidelerine kıyasla ayçiçeği fidelerinde DPPH aktivitesi ve flavonoid miktarını arttırdığı tespit edilmiştir.Sonuç olarak, manyetik alan kullanılan iki farklı bitkiyi farklı şiddetlerde etkilemiştir. Bu etki uygulanan bitkilerin türüne, uygulanan farklı manyetik alan şiddetine göre değişkenlik göstermiştir.
dc.description.abstractMagnetic field is a factor that affects organisms. In this study, our aim is to investigate the effects of magnetic field on seed germination and development. For this reason, commercially available sunflower and ram-head chickpea varieties were used. The growth of sunflower and chickpea seeds exposed to different magnetic field intensities (5, 10 and 20 mT) for 20 minutes was observed. Changes in germination, elongation, relative water content, chlorophyll, carotonoid, phenolic-flavonoid, FRAP and DPPH activities were analyzed using physiological and biochemical parameters. As a result of the application, it was determined that the plants gave different responses according to the magnetic field intensities they were exposed to. It was determined that the magnetic field of different intensity increased DPPH activity and flavonoid amount in sunflower seedlings compared to chickpea seedlings.As a result, the magnetic field affected two different plants with different intensities. This effect varied according to the type of plants applied and the different magnetic field intensity applied.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleStatik manyetik alanın nohut (Cicer arietinum L.) ve ayçiçeği (Helianthus annuus L.) tohumları üzerine etkilerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the effects of static magnetic field on chickpea (Cicer arietinum L.) and sunflower (Helianthus annuus L.) seeds
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-04-01
dc.contributor.departmentMoleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmSunflower
dc.subject.ytmMagnetic fields
dc.subject.ytmChickpea
dc.identifier.yokid10314836
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid703222
dc.description.pages80
dc.publisher.disciplineMoleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess