dc.contributor.advisor | Ülker, Mehmet | |
dc.contributor.author | Altun, Şaban | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:27:24Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:27:24Z | |
dc.date.submitted | 2022-10-03 | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740602 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma; Batman ili ekolojik koşullarına uygun olan ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin belirlenmesi amacı ile 2014–2015 yıllarında Batman İli, Gercüş ilçesi koşullarında yürütülmüştür. Tesadüf Blokları Deneme Deseninde 3 tekrarlamalı olarak yürütülen bu araştırma da 10 ekmeklik ve 6 makarnalık buğday çeşidi olmak üzere 16 buğday çeşidi (Ekmeklik buğdaylar; Adana-99, Cemre, Ceyhan-99, Karacadağ-98, Krasunia, Nurkent, Pandas, Pehlivan, Sagittario ve Syrena çeşitleri; Makarnalık buğdaylar; Artuklu, Ceylan-95, Diyarbakır-81, Fırat-93, Güneyyıldızı ve Zühre) kullanılmıştır.Araştırmada; bitki boyu, başak boyu, başaktaki tane sayısı, metrekarede başak sayısı, başaklanma-erme süresi, tane verimi, bin tane ağırlığı, toplam verim, hasat indeksi, hektolitre ağırlığı ve tanede protein oranı incelenmiştir. Bu araştırma sonucunda ise; en yüksek tane verimi ekmeklik buğdaylardan Nurkent çeşidi, makarnalık buğdaylardan ise Zühre çeşidinde elde edilirken, en yüksek protein oranı ekmeklik buğdaylardan Sagittario çeşidi ve makarnalık buğdaylardan Zühre çeşidinden elde edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre en yüksek tane verimine sahip olan Nurkent ve Zühre çeşitlerinin Batman İli şartlarında ümitvar oldukları sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | This research was conducted to determine grain yield, yield component and some quality traits of bread and durum wheat cultivars in 2014-2015 growing season at Batman-Gercüş conditions. This research was carried out on 10 bread wheat (Adana-99, Cemre, Ceyhan-99, Karacadağ-98, Krasunia, Nurkent, Pandas, Pehlivan, Sagittario and Syrena) and 6 durum wheat cultivars (Artuklu, Ceylan-95, Diyarbakır-81, Fırat-93, Güney Yıldızı and Zühre) in a Randomized Complete Block Design with three replications. This research from obtained plant height, spike length, number of spikelet per spike, number of spike per square meter, heading to maturity date, grain yield, grain weight, total yield, harvest index, hectoliter weight and protein content were evaluated. According to the results, bread wheat Nurkent and durum wheat Zühre had the highest grain yield and Sagittario, and Zühre had the highest protein. As a result of this research; Nurkent from the highest yielding bread wheat, Zühre from durum wheat and the highest protein ratio from Sagittario and Zühre varietiesThis research results showed that Nurkent and Zühre had the highest grain yield are hopeful for Batman conditions. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Gercüş (Batman) koşullarında bazı ekmeklik (triticum aestivum l.) ve makarnalık (triticum durum l.) buğday çeşitlerinin verim ve verim özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of some bread wheat (triticum aestivum l.) and durum wheat (triticum durum l.) cultivars for grain yield and components and quality characters at gercüş ( Batman) conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2022-10-03 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Wheat | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.subject.ytm | Grain yield | |
dc.subject.ytm | Yield components | |
dc.identifier.yokid | 10287746 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 740604 | |
dc.description.pages | 72 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |