Bazı ön bitkilerin kapya biber (Capsicum annuum L. cv. Capia) üretiminde verim ve kalite özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İzmir'in Buca İlçesi Belenbaşı mahallesinde yürütülen bu çalışmayla kış aylarında boş bırakılan tarım arazilerinin uygun ekim deseni belirlenerek hem ekonomik olarak ek gelir sağlaması hem de yazın yetiştirilecek ana bitki için verim ve kaliteye olan etkisinin araştırılması planlanmıştır.Çalışmada ön bitki olarak brokoli ve bakla yetiştirilmiş, kontrol amaçlı bir parsel boş bırakılarak ön bitkilerin ana bitki olan Kapya biberin üretimindeki verim ve kalite kriterlerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ana bitki materyali olan Kapya biber için Yalova Yağlık 28 çeşidi, ön bitki materyali olan brokoli için Parthenon (F1) çeşidi ve bakla için ise Sevil çeşidi kullanılmıştır.Ön bitki olarak yetiştirilen ürünlerden yalnızca brokoli için hasat işlemi gerçekleştirilmiştir. Hasat ile elde edilen brokolinin verim değerleri ile bazı kalite unsurları hesaplanmıştır. Brokoliden kalan bitki artıkları, bakla bitkisi ve nadasa bırakılan kontrol alanındaki yabani otlar kendi içlerinde parçalanıp toprağa karıştırıldıktan sonra ana bitki olan Kapya biberin ön bitki parsellerine göre verim değerleri ve kalite özellikleri belirlenmiştir.Çalışma sonucundaki verilere göre en yüksek Kapya biber verimi 4737,33 kg/da ile bakla ön bitkisinin bulunduğu parsellerden elde edilmiştir. Bunu sırasıyla 4093,33 kg/da ile brokoli ön bitkisinin bulunduğu parseller takip etmekte olup kontrol parsellerinden 3479,33 kg/da ile en düşük biber verimi elde edilmiştir.Kapya biberde meyve ağırlığı ve et kalınlığının en yüksek olduğu değerler bakla ön bitkisinin olduğu parsellerden elde edilmişken meyve boyu ve meyve çapının ön bitki uygulamalarından etkilenmediği görülmüştür. Kapya biber kalite kriterlerinden suda çözünür kuru madde (SÇKM) miktarı (%) en yüksek oranı brokoli ön bitkisi parsellerinden elde edilmişken, titre edilebilir asit (TA) miktarı bakla ön bitkisinin olduğu parsellerde en yüksek sonucu vermiştir. With this study carried out in the Belenbaşı locality of Buca of Izmir, it was planned to determine the appropriate planting pattern of the agricultural lands left empty in winter, to provide additional income economically and to investigate the effect on yield and quality for the mother plant to be grown in summer.In the study, broccoli and broad beans were grown as a pre-plant, and a control parcel was left empty. Thus, it was aimed to determine the effects of pre-plants on yield and quality criteria in the production of capia pepper, the main plant. Yalova Yaglik 28 variety was used for capia pepper, which is the main plant material, Parthenon (F1) variety for broccoli and Sevil variety for broad bean, which is the pre-plant material. Harvesting was carried out only for broccoli, which was grown as a pre-plant. Yield values and some quality elements of broccoli obtained by harvest were calculated. The yield values and quality characteristics of the main plant, capia pepper, were determined according to the preliminary plant parcels after the plant residues from broccoli, bean plant and weeds in the fallow control area were broken down and mixed into the soil. As a result of the study, according to the data, the highest yield of capia pepper was obtained with 4737.33 kg/decare from the parcel where the front bean plant was located. This was followed by the parcels with broccoli pre-plant with 4093.33 kg/ decare, respectively, and the lowest pepper yield was obtained from the control parcels with 3479.33 kg/ decare.While the values with the highest fruit weight and wall thickness in capia pepper were obtained from the parcels with the front bean plant, it was seen that the fruit length and fruit diameter were not affected by the pre-plant applications. While the highest rate of water-soluble dry matter (WSDM) (%) of the capia pepper quality criteria was obtained from the broccoli foreplant parcels, the titratable acid (TA) amount gave the highest result in the plots with the bean foreplant.
Collections