Farklı biyoaktivatör uygulamalarının satsuma mandarininde (C. unshiu Marc.) meyve kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, İzmir'in Seferihisar ilçesinde yer alan üçyapraklı anacı üzerine aşılı, Okitsu ve Owari çeşidi satsuma mandarinleri üzerinde ticari isimleri sırasıyla Flora X, Flora Amino X ve Stoller 10S adlı üç farklı biyoaktivatör ürün kullanılmıştır. Mandarinlerin hasatından sonra yapılan laboratuvar analizlerinde meyvelerin birçok açıdan fiziksel ve kimyasal yapılarındaki değişimler ve ayrıca uygulamaların verime etkisi incelenmiştir. Biyoaktivatör uygulamaları meyvelerin farklı vejetatif gelişme dönemlerinde ve önerilen dozlarda yapılmıştır. Biyoaktivatör uygulamalarının mandarin meyvelerinde çeşitlere göre farklı kalite parametrelerine etki ettiği görülmüştür. Flora – X uygulamaları Okitsu mandarinlerinde ortalama meyve boyunu olumlu yönde etkilemiştir. Okitsu mandarinlerinde Flora Amino – X uygulamalarının toplam fenolik madde miktarını arttırdığı görülmüştür. Owari mandarinlerinde Flora Amino – X uygulanan meyvelerin ortalama meyve ağırlıklarının diğer uygulamalara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, verim açısında biyoaktivatör uygulamalarının mandarin verimlerine etkisinin olmadığı belirlenmiştir. In this study, three different bioactivator products named Flora X, Flora Amino X and Stoller 10S were used on Okitsu and Owari cultivar Satsuma mandarin grafted on three-leaved rootstock in Seferihisar district of Izmir. In the laboratory analyzes made after the harvest of mandarins, the changes in the physical and chemical structures of the fruits in many respects and also the effect of the applications on the yield were examined. Bioactivator applications were made in different vegetative development periods of fruits and at recommended doses. It has been observed that bioactivator applications affect different quality parameters in mandarin fruits according to varieties. Flora – X treatments positively affected the average fruit size of Okitsu mandarins. In Okitsu mandarins, Stoller 10S applications affected the fruit skin color positively, while Flora Amino – X applications increased the total phenolic substance content. In Owari mandarins, it was observed that the average fruit weight of the fruits applied Flora Amino – X was higher than the other applications. However, in terms of yield, it was determined that bioactivator applications had no effect on mandarin yields.
Collections