Aşılı karpuz yetiştiriciliğinde (Citrullus lanatus) potasyum uygulamalarının meyve kalitesi ve verim üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, farklı dozlarda potasyum (K) uygulamalarının aşılı karpuzda bitki gelişimi, meyve verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada bitkisel materyal olarak TZ 148 anacına aşılı Odipus karpuz çeşidi kullanılmıştır. Deneme, 2019 yılında Ankara İli Beypazarı İlçesi Pınarcık mevkiinde tesadüf parselleri deneme deseninde 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 10 bitki olacak şekilde kurulmuştur. Dikimi yapılan aşılı karpuz bitkilerine 4 farklı dozda K (0, 15, 30, 45 kg/da) fertigasyon yöntemi ile uygulanmıştır. Bitkilerde K uygulamalarının morfolojik ve pomolojik parametreler, yaprak besin elementi içeriği ile verim üzerine etkileri belirlenmiştir. Artan K dozlarının etkisiyle; bitki gövde çapı, gövde boyu, boğum sayısı, yaprak eni, yaprak boyu ve yaprak alanı değerlerinde önemli düzeyde artışlar belirlenmiştir. İncelenen morfolojik parametrelerde en yüksek değerler 45 kg/da K uygulamasında elde edilmiştir. K uygulamaları ortalama meyve ağırlığı ve toplam meyve veriminde de artışlar sağlamış bu artışlar istatistiksel olarak da önemli bulunmuştur. 45 kg/da K uygulaması kontrole kıyasla meyve verimini % 54.7 artırmıştır. K uygulamalarının etkisiyle meyve kalitesi de olumlu etkilenmiş, özellikle meyve suda çözünür kuru madde (SÇKM) değeri kontrol bitkilerinde % 7.93 iken 45 kg/da K uygulamasında % 10.46 olarak tespit edilmiştir. K uygulamaları yaprak makro besin elementi içeriklerinde genel olarak artışlar meydana getirmiş, K ve Mg besin elementlerindeki artış istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Mikro besin elementi içeriklerinde ise Zn'deki artış istatistiksel olarak önemli görülmüştür.Sonuç olarak 45 kg/da K dozunun, morfolojik parametreler ile meyve verimi başta olmak üzere incelenen parametreler üzerinde olumlu etkisinden dolayı aşılı karpuz yetiştiriciliğinde uygulanması önerilmektedir. In this study, it was aimed to determine the effects of different doses of potassium (K) applications on plant growth, fruit yield and fruit quality in grafted watermelon. Odipus watermelon grafted on TZ 148 rootstock was used as plant materials in the study. The experiment was established in 2019 in Pınarcık, Ankara Province, Beypazarı District, in a complete randomized block design with 3 replications and 10 plants each replication. Four different doses of K (0, 15, 30, 45 kg / da) were applied by fertigation method to the grafted watermelon plants. The effects of K applications on morphological parameters, pomological parameters, leaf nutrient content and yield were determined. With the effect of increasing K doses; significant increases were determined in plant stem diameter, stem length, number of nodes, leaf width, leaf length and leaf area. The highest values in the examined morphological parameters were obtained at 45 kg/da K application. K applications also increased the average fruit weight and total fruit yield, and these increases were statistically significant. 45 kg/da K application increased fruit yield by % 54.72 compared to the control (0 kg/da). With the effect of K applications, fruit quality was also positively affected, especially the fruit total soluble solids value was 7.93% in control plants, while it was determined as 10.46% in 45 kg/da potassium application.K applications generally caused increases in leaf macronutrient contents, and the increase in K and Mg nutrients was statistically significant. The increase in Zn micronutrient was statistically significant.As a result, it is recommended that the K dose of 45 kg / da should be applied in grafted watermelon cultivation due to its positive effect on the examined parameters, especially the morphological parameters and fruit yield.
Collections