Show simple item record

dc.contributor.advisorŞat, İhsan Güngör
dc.contributor.authorYıldırım, Bilginur
dc.date.accessioned2023-09-22T12:24:40Z
dc.date.available2023-09-22T12:24:40Z
dc.date.submitted2023-01-04
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740165
dc.description.abstractYÜKSEK LİSANS TEZİIŞGIN (Rheum ribes L.) REÇELİNİN FİZİKSEL, KİMYASAL VE ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİBilginur YILDIRIMDanışman: Prof. Dr. İhsan Güngör ŞATAmaç: Bu çalışmada ışgın meyvesinden reçel üretilmiştir. Literatürde daha önce hiç rastlanmayan ışgın reçeli farklı işlemler uygulanarak üretilmiş ve ışgın reçellerinin bileşimi tespit edilmiştir.Yöntem: Araştırmada 6 Farklı yöntemle ışgın reçeli üretilmiştir.Bulgular: Örnekler üzerinde fiziksel analiz olarak renk ve viskozite tayini kimyasal analiz olarak toplam kuru madde, suda çözünür kuru madde, kül, titrasyon asitliği, pH, toplam fenolik madde, DPPH radikali giderme aktivitesi, toplam şeker, invert şeker, sakaroz analizleri yapılmış ve taze ışgın meyvesinde kimyasal analizlere ait değerler sırasıyla %7,6; % 4,5; %0,47; 1,02 g/l; 4,15; 1,85 mg GAE/100 g; 87,55 IC50; %25,4; %9,96; %14,67 olarak belirlenmiştir.Sonuç: Reçel tipleri arasında suda çözünür kuru madde miktarı R4 ve R5; sakaroz R1; nem, kül, titrasyon asitliği, toplam fenolik madde ve HMF R3; toplam kuru madde miktarı, toplam şeker, invert şeker ve ph R4; DPPH radikali giderme aktivitesi değerleri ise R5 reçel örneğinde en yüksek bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Işgın, reçel, antioksidan, fenolik, HMFAğustos 2022, 39 Sayfa
dc.description.abstractABSTRACTMASTER THESISPHYSICAL, CHEMICAL AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF IŞGIN (Rheum ribes L.) JAMBilginur YILDIRIMSupervisor: Prof. Dr. İhsan Güngör ŞATPurpose: In this study, jam was produced from ışgın fruit. Işgın jam, which has never been seen before in the literature, was produced by applying different processes and the composition of ışgın jams was determined.Method: In the study, ışgın jam was produced with 6 different methods.Findings: Color and viscosity determination as physical analysis on the samples, total dry matter, water soluble dry matter, ash, titration acidity, pH, total phenolic substance, DPPH radical removal activity, total sugar, invert sugar, sucrose analyzes were performed on the samples and chemical analysis was carried out, values for chemical analyzes were respectively 7.6%, ; 4.5%; 0.47%; 1.02 g/l; 4.15; 1.85mg GAE/100g; 87.55 IC50; 25.4%; 9.96%; 14.67%.Results: Jam types include the amount of water-soluble dry matter R4 and R5; sucrose R1; moisture, ash, titration acidity, total phenolic matter and HMF R3; total dry matter, total sugar, invert sugar and pH R4; DPPH radical scavenging activity values were found to be highest in R5 jam sample.Keywords: Işgın, jam, antioxidant, phenolic, HMFAugust 2022, 39 Pagesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleIşgın reçelinin fiziksel, kimyasal ve antioksidan özellikleri
dc.title.alternativePhysical, chemical and antioxidant properties of ışgın jam
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-01-04
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10318207
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid767551
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineGıda Mühendisliği Bilim Dalı


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess