Cotton pellet yöntemi ile kronik inflamasyon oluşturulan ratlarda, arı ürünlerinin anti-inflamatuar etkinliklerinin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Cotton Pellet Yöntemi ile Kronik İnflamasyon Oluşturulan Ratlarda Arı Ürünlerinin Anti-İnflamatuar Etkinliklerinin Karşılaştırılması Amaç: Arı ürünlerinin kronik inflamasyon üzerindeki etkinliğine yönelik literatürde henüz sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, literatürde ilk defa olmak üzere, kronik inflamasyon oluşturulmuş ratlarda, oral gavaj yöntemi ile uygulanacak arı ürünlerinden bal, propolis, arı sütü, polen ve arı ekmeğinin anti inflamatuar etkinliği araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 48 adet Sprague Dawley cinsi, 200±20 gr dişi albino sıçan kullanılmıştır. Sıçanlardan sağlıklı grup, kontrol grubu, bal, propolis, polen, arı sütü ve arı ekmeği grupları oluşturulup her gruba yedi, sağlıklı gruba altı adet sıçan konulmuştur. Sağlıklı grup hariç diğer gruplarda cotton-pellet yöntemi ile kronik inflamasyon oluşturulmuş ve sadece tedavi gruplarına, grubuna özgü şekilde günde 1 gr/kg bal, 300mg/kg polen, 100 mg/kg propolis, 500 mg/kg arı ekmeği ve 100 mg/kg arı sütü oral gavaj ile verilmiştir. Bir hafta sonra cotton pelletler çıkarılıp, oluşan granülom ile birlikte çıkarılmış ve alınan kan örnekleri pro-inflamatuar ve anti-inflamatuar sitokin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Elde edilen verilere göre, araştırılan arı ürünleri olan bal, propolis, polen, arı ekmeği ve arı sütünün istatistiksel olarak anlamlı anti-inflamatuar etkinliklerinin olduğu saptanmış ve yine pro-inflamatuvar sitokin düzeylerini de anlamlı düzeyde düşürdükleri saptanmıştır. (p<0.001) Anti inflamatuvar sitokinlerden IL-4, IL-10 ve IL-1RA düzeylerini en çok yükselten arı ürünleri sırasıyla polen, arı ekmeği ve propolis olduğu görülmüştür. Pro-inflamatuvar sitokinlerden IL-6 ve TNF-α düzeylerini en çok düşürenlerin sırayla polen, arı ekmeği ve propolis olmuşken; IL-1β'yı en fazla düşürenler ise polen, arı ekmeği ve bal olarak bulunmuştur. (p<0.001)Sonuç: Bu çalışma ile tüm arı ürünlerinin anlamlı anti-inflamatuvar etkinliklerinin olduğu bulunmuştur. Anti-inflamatuvar etkinliği en yüksek arı ürününün polen olduğu, daha sonra ise sırayla arı ekmeği ve propolisin ikinci ve üçüncü sırada yer aldıkları belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Arı ekmeği, arı sütü, bal, cotton-pellet, kronik inflamasyon, polen, propolis Comparison of Anti-Inflammatory Activities of Bee Products in Rats with Chronic Inflammation Induced by Cotton Pellet Method Objective: There are limited studies in the literature on the effectiveness of bee products on chronic inflammation. In this study, it was aimed to investigate the anti-inflammatory activity of honey, propolis, royal jelly, pollen and bee bread, which are bee products to be applied by oral gavage method, for the first time in the literature, in rats with chronic inflammation. Materials and Methods: In our study, 48 Sprague Dawley female albino rats, 200±20 g, were used. Healthy group, control group, honey, propolis, pollen, royal jelly and bee bread groups were randomized and seven rats were placed in each group and six rats in the healthy group. Chronic inflammation was created by cotton-pellet method in other groups except the healthy group; and only for the treatment groups, 1 g/kg of honey, 300 mg/kg of pollen, 100 mg/kg of propolis, 500 mg/kg of bee bread and 100 mg/kg of royal jelly per day were given by oral gavage. One week later, cotton pellets were removed with the formed granuloma, and the pro-inflammatory and anti-inflammatory cytokine levels of the blood samples were measured by ELISA method. The results were statistically compared. Results: According to the data obtained, it was determined that honey, propolis, pollen, bee bread and royal jelly, which are the investigated bee products, have statistically significant anti-inflammatory activities and they also significantly reduce pro-inflammatory cytokine levels. (p<0.001) Among the anti-inflammatory cytokines, pollen, bee bread and propolis were found to increase the levels of IL-4, IL-10 and IL-1RA the most. Among the pro-inflammatory cytokines, pollen, bee bread and propolis were the ones that decreased IL-6 and TNF-α levels the most; Pollen, bee bread and honey were found to decrease IL-1β the most. (p<0.001)Conclusion: In this study, it was found that all bee products have significant anti-inflammatory activities. It was determined that the bee product with the highest anti-inflammatory activity was pollen, followed by bee bread and propolis, respectively. Keywords: Bee bread, chronic inflammation, cotton-pellet, honey, pollen, propolis, royal jelly
Collections