Show simple item record

dc.contributor.advisorGülaboğlu, Mine
dc.contributor.authorHayta, Bilal
dc.date.accessioned2023-09-22T12:19:46Z
dc.date.available2023-09-22T12:19:46Z
dc.date.submitted2022-09-07
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/739473
dc.description.abstractAmaç: Hippophae rhamnoides L. (Yabani İğde) bitkisinin meyvelerinin farklı polaritelere sahip ekstrelerinin toplam fenolik bileşik, total anitoksidan bileşik, indirgeyici güç ve aktivite testlerinin yapılması çalışmamızın amacını oluşturmaktadır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada Hippophae rhamnoides L. (Yabani İğde) bitkisinin meyvelerinin farklı polaritelere sahip ekstrelerinin toplam fenolik bileşik, total anitoksidan bileşik, indirgeyici güç ve DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikal süpürücü aktivite tayin yöntemi, ABTS (2,2'–azinobis (3-etilbenzotiazolin-6-sülfonikasit)) metodu, (FRAP) demir(III) iyonu indirgenmesine dayalı antioksidan güç metodu ve Cu(II) indirgeyici antioksidan kapasitesi (CUPRAC) metodu ile tespit edildi.Bulgular: Hippophae rhamnoides L. (Yabani İğde) bitkisinin meyvelerinin farklı ekstrelerindeki total antioksidan kapasiteleri, fenolik bileşik miktarları ve indirgeyici güç analizleri sonucunda diğer ekstrelere göre en yüksek etki etanol ekstresinde tespit edildi. DPPH radikali süpürme kapasitesi ve ABTS katyon radikali süpürücü kapasite % inhibisyon değerleri diğer ekstrelere göre etanol esktresinde oldukça yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca FRAP radikali süpürme kapasitesi ve CUPRAC katyon radikali süpürücü kapasite değerleri diğer ekstrelere daha yüksek olduğu tespit edildi.Sonuç: Hippophae rhamnoides L. meyvesinin etanol ekstresindeki antioksidan aktivitenin diğer ekstrelere göre oldukça yüksek olduğu tespit edildi.Anahtar Kelimeler: ABTS, CUPRAC, DPPH, FRAP, Hippophae rhamnoides L.
dc.description.abstractInvestigation of In Vitro Antioxidant Properties of Fruit Extracts of Hippophae Rhamnoides L.Aim: The aim of our study is to perform the total phenolic compound, total antioxidant compound, reducing power and activity tests of the extracts of the fruits of the Hippophae rhamnoides L. (Wild Spindle) plant with different polaritiesMaterial and method: In this study, the total phenolic compound, total antioxidant compound, reducing power and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical scavenging activity determination method, ABTS (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) '-Azinobis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) method, (FRAP) iron (III) ion reduction based antioxidant power method and Cu (II) reducing antioxidant capacity (CUPRAC) method was determinedResults: As a result of the analysis of total antioxidant capacities, phenolic compound amounts and reducing power in different extracts of fruits of Hippophae rhamnoides L. DPPH radical scavenging capacity and ABTS cation radical scavenging capacity% inhibition values were found to be quite high in ethanol extract compared to other extracts. In addition, FRAP radical scavenging capacity and CUPRAC cation radical scavenging capacity values were found to be higher than other extracts. Conclusion: It was determined that the antioxidant activity of the ethanol extract of Hippophae rhamnoides L. fruit was higher than the other extracts.Keywords: ABTS, CUPRAC, DPPH, FRAP, Hippophae rhamnoides L.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleHippophae rhamnoides L. (Yabani iğde) bitkisinin meyve ekstraklarının In vitro antioksidan özelliklerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of In vitro antioxidant properties of fruit extracts of Hippophae rhamnoides L. (sea buckthorn)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-09-07
dc.contributor.departmentBiyokimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmPlant extract
dc.subject.ytmPhenolic compounds
dc.subject.ytmOleaster
dc.subject.ytmIn vitro
dc.subject.ytmHippophae rhamnoides
dc.identifier.yokid10313411
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid682837
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess