Hypericum perforatum (sarı kantaron) ve calophyllum inophyllum (TAMANU) yağları üzerinde farmakognozik araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Calophullum inophyllum (tamanu) ve Hypericum perforatum (sarı kantaron) yağlarının antioksidan, antitirozinaz, anti-α-glukozidaz, antielastaz etkilerinin karşılaştırmalı olarak tespit edilmesi ve toplam fenolik bileşik miktarlarının belirlenmesi çalışmamızın amacını oluşturmaktadır.Materyal ve Metot: Yağ örneklerinin fenolik bileşik miktarları Folin-Ciocalteu Reaktifi ile belirlenmiştir. Antioksidan kapasitelerinin test edilmesi amacıyla DPPH, ABTS radikal süpürücü etki deneyleri yapılmıştır. DPPH radikali süpürücü etki tayinleri Blois, ABTS katyon radikali süpürücü etki tayinleri Re; tirozinaz enzimi inhbitör etkisi Lee; α-glukozidaz inhibitör etki tayini, Bachhawat; elastaz enzim inhibisyonu tayini ise Tu tarafından geliştirilen metodlar üzerinde modifikasyonlar yapılarak test edilmiştir.Bulgular: Çalışılan yağ örnekleri arasında en yüksek fenolik bileşik içeriği tamanu yağında tespit edilmiştir. Antioksidan, antitirozinaz, anti-α-glukozidaz, antielastaz etkinlik deneylerinde en yüksek inhibisyon tamanu yağında tespit edilmiştir. Tamanu yağ ve ilk defa bizim tarafımızdan uygulanan maserasyon yöntemi ile elde edilen yağ standart α-glukozidaz inhibitörü olan akarbozdan daha yüksek etkinlik göstermiştir. Diğer yağlar da değişen oranlarda ve belirgin şekilde antioksidan, antitirozinaz, anti-α-glukozidaz, antielastaz etkinlik sergilemiştir.Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen biyoaktivite bulguları değerlendirildiğinde çalışılan yağların ileri araştırmalarla değerlendirilebilecek olduğu düşünülmektedir. Özellikle tamanu yağının kozmetik formülasyonların bileşimine girebileceği ve diyabetes mellitus hastalığı tedavisinde kullanılabilecek ajan olarak potansiyeli olduğunu ve çalışmanın devamında etki mekanizmalarının araştırılmasının anlamlı olacağını düşünülmektedir. Aim: The aim of our study is to compare the antioxidant, anti α-glucosidase, antityrosinase, antielastase effects of Calophullum inophyllum (tamanu) and Hypericum perforatum (St. John's Wort) oils and to determine the total amount of phenolic compounds.Material and method: The phenolic compounds of the oil samples were determined by Folin-Ciocalteu Reagent. In order to test their antioxidant capacity, DPPH, ABTS radical scavenging experiments were carried out. DPPH radical scavenging effects Blois, ABTS cation radical scavenging effects Re; tyrosinase enzyme inhibitory effect Lee; α-glucosidase inhibitory effect assay Bachhawat; elastase enzyme inhibition assay was tested by making modifications on the methods developed by Tu.Results: Among the oil samples studied, the highest phenolic compound content was found in tamanu oil. In antioxidant, antityrosinase, anti-α-glucosidase, antielastase activity experiments, the highest inhibition was detected in tamanu oil. Tamanu oil and the oil obtained by the maceration method applied for the first time by us showed higher efficacy than the standard α-glucosidase inhibitor acarbose. Other oils also showed antioxidant, antityrosinase, anti-α-glucosidase, antielastase activity at varying rates and significantly.Conclusion: When the bioactivity findings obtained from our study are evaluated, it is thought that the studied oils can be evaluated with further research. It is thought that tamanu oil can be included in the composition of cosmetic formulations and has a potential as an agent that can be used in the treatment of diabetes mellitus, and it will be meaningful to investigate the mechanism of action in the continuation of the study.
Collections