Aljinat uygulamasının maviyemiş (Vaccinium corymbosum L.) çeşitlerinin muhafaza kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmada 2019 üretim sezonu sonunda Bursa ekolojik koşullarından alınan farklımaviyemiş çeşitlerine (Blueray, Bluecrop, Patriot) aynı gün içerisinde yapılan Aljinatuygulamasının 30 gün süre ile buzdolabı koşullarında muhafazasında meyvelerin pomolojiközellikleri (ağırlık kaybı, meyve eni, meyve boyu, yara izi çapı, meyve sertliği), duyusalözellikleri (meyve dış görünüşü, tat, pusluluk), meyve renk değerleri (L* değeri, a* değeri,b* değeri, Hue değeri, Kroma değeri) ve fitokimyasal özelliklerindeki (SÇKM, meyve suyupH'ı, TEA, SÇKM/Asit oranı) değişimlere etkisi periyodik aralıklarla (5'er gün ara ile)incelenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında Blueray çeşidi maviyemişlerde aljinatuygulaması ağırlık, dış görünüş, renk, SÇKM miktarı, TEA miktarı ve SÇKM/Asit oranıözelliklerinin kaybını önleyici yönde etki gösterdiği, Bluecrop çeşidi meyvelerde dışgörünüş, meyve sertliği, SÇKM miktarı, TEA miktarı ve SÇKM/Asit oranı özelliklerininkaybını önleyici yönde etki gösterdiği, Patriot çeşidi meyvelerde ise ağırlık kaybı, renkdeğerleri, tat kaybı, meyve sertliği, meyve suyu pH'ı özelliklerinin kaybını önleyici yöndeetki gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bulgular incelendiğinde aljinat uygulamasının çeşitlereve muhafaza süresine göre farklılık göstermekle birlikte muhafaza kalitesi bakımındanönemli özelliklerin korunması yönünde etki gösterdiği belirlenmiş, yapılan uygulamanınfarklı konsantrayonlarla hazırlanmış çözeltilerle, farklı dozlarla veya yapılacak önuygulamalara denenmesinin etkilerinin gözlemlenmesi önerilmektedir. In this study, the effects of Alginate application applied on the same day to different bluevarieties (Blueray, Bluecrop Patriot) taken from Bursa ecological conditions at the end ofthe 2019 production season on refrigerated storage were investigated. In this study, effectsof alginate applications on the physical properties of the fruits (weight loss, fruit width, fruitlength, scar diameter, fruit hardness), sensory characteristics (fruit appearance, taste, haze),fruit color values (L * value, a * value, b * value, Hue value, Chroma value) and chemicalproperties (soluble solids (TSS), juice pH, titratable acidity (TA), TSS and TA ratio), theeffect of the changes was examined periodically (every 5 days). According findings,application of alginate in Blueray variety blueberry has an effect on preventing loss ofweight, appearance, color, SÇKM amount, TEA amount and TSS and TA ratio. It has beendetermined that the TEA ratio has an effect on preventing the loss of its properties, and inthe Patriot variety fruits, it has been found to prevent the loss of weight loss, color values,loss of taste, fruit firmness and fruit juice pH. When these findings are examined, it is thoughtthat although the alginate application differs according to the varieties and storage time, ithas an effect on the protection of important properties in terms of preservation quality, andit will be useful to observe the effects of the application with solutions prepared withdifferent concentrations, different doses or pre-applications.
Collections