İkinci ürün yem bezelyesi - Sudan otu karışımlarının verim ve rekabet özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma farklı sıralara yapılan ekim şekilleri ile %25 ve %50 oranında sudan otunun karışımlarının ikinci ürün yem bezelyesinin bazı verim parametreleri ve rekabet özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Deneme Sahası'nda ve Tesadüf Blokları Deneme Desenine 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Araştırmada yem bezelyesi oranı, yatma oranı, doğal bitki boyu, bitki boyu, yaş ot verimi, kuru madde oranı, toprak üstü rekabet ve toprak altı rekabet özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; yem bezelyesinin sudan otu ile farklı ekim şekilleri ve sudan otunun farklı karışım oranları kullanılarak karışık ekilmesinin incelenen özellikler üzerine önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir. Karışımdaki yem bezelyesi oranı alternatif ve çapraz sıralara yapılan ekimlerde daha yüksek bulunmuştur. Yatma oranı ekim şekillerine göre değişmemiş ancak sudan otunun ekim oranına göre önemli farklılık göstermiştir. Doğal bitki boyu hem ekim şekli hem de ekim oranı tarafından etkilenirken, bitki boyu ekim oranı istatistiki olarak etkilememiştir. Çapraz sıralara ekimde yaş ot verimi 2000 kg/da'ın üzerine çıkmış ve diğer ekim şekillerinden yüksek bulunmuştur. Kuru madde oranı ise aynı ve çapraz sıralara yapılan ekimlerde sırasıyla %20,37 ve %20,45 olarak tespit edilmiştir. Ekim şekli ve ekim oranının toprak üstü ve toprak altı rekabete önemli bir etkisi bulunmamıştır. Araştırma sonuçlarına göre ikinci ürün yem bezelyesi yetiştiriciliği için yem bezelyesi sudan otu karışımlarını çapraz sıralara ekerek karışımda sudan otu oranının %25 olması gerektiği tespit edilmiştir. The research was conducted to determine the effect of sowing in different lines (normal, alternative and cross line) and 25 and 50 % mixtures of Sudangrass on the yield parameters of second crop forage pea and competition. Experiment was conducted at the Experimental Reseach Field of Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Agriculture and designed in according to Randomized Complete Block Design with three replications. Forage pea ratio, lodging ratio, natural plant height, plant height, forage yield, dry matter content, aboveground and belowground competition were examined. Different sowing methods of forage pea and Sudan grass and different Sudan grass rates in the mixture had significant effects on the examined characteristics. Forage pea ratio was higher at the alternative and cross line sowings. Lodging rate did not change significantly among the sowing methods but different Sudan grass rates caused a significant variation in lodging rate. Natural plant height was affected significantly from both sowing method and Sudangrass rate but plant height was not affected from Sudangrass rate significantly. Forage yield of cross line sowing was the highest and more than 20,00 t ha-1. Dry matter content was 20,37 and 20,45 % for standard and cross line sowings respectively. Sowing method did not has a significant effect on aboveground and belowground competition. Results indicated that second crop forage pea and Sudangrass mixtures should be sown in cross lines and using 25 % Sudangrass mixtures.
Collections