Kronik florozisli koyunlarda protein metabolizması üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Organizmaya gıda ve sularla alınan flor diş, kemik, böbrek ve tiroid gibi organlarda farklı hasarlara yol açar. Metabolizma üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Kronik florozisin koyunlarda protein metabolizması üzerine etkilerini incelemek için yapılan bu çalışmada, Doğubeyazıt İlçesi Çiftlik ve Türkmen köylerinde klinik olarak florozis tesbit edilen 30 Morkaraman koyun ile Gevaş ilçesi mezbahasında sağlıklı 20 Morkaraman koyunu materyal olarak kullanıldı. Vena jugularisten usülüne uygun olarak alınan kan örneklerinde serum ayrılıp -20 C saklandı. Üre, BUN, total protein, albumin, globulin, albumin/globulin oranı ve ürik asit düzeyleri otoanalizör yardımı ile ölçüldü. Kontrol ve florozisli koyunlarda bu parametreler sırasıyla 50.83-50.46 mg/dl, 24.96-24.10 mg/dl, 7.75-6.77 g/dl, 2.97-2.93 g/dl, 4.78-3.95 g/dl, 0.73-0.75 g/dl, 0.042-0.05 mg/dl olarak saptandı. Total protein düzeyindeki azalma istatiksel olarak p<0.01, globulin p<0.05 düzeyinde önem gösterirken diğer parametrelerde önem tesbit edilmedi. Sonuç olarak bu çalışmada incelenen koyunlarda saptanan florozis böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkilemezken, serum total protein ve globulin düzeyindeki istatistiksel önemdeki değişim ile karaciğerin etkilendiği ve protein metabolizması üzerine olumsuz etkisinin olduğu görülmektedir. Flor, taken into organism by feed and water, has negative effects on teeth, bone, kidney, liver and thyroid glands at different leves. It has also negative effects on metabolism, In this study the effects chronic fluorosis on protein metabolism was investigated. 30 chronic fluorotic Morkaraman sheep were used as fluorotic group raised in Dogubayazit town Ciftlik and Türkmen villages. 20 healthy Morkaraman sheep were used as control which were found in Gevas Slaughterhouse. Blood samples were taken from vena jugularis and sera were separated, kept at -20 C deepfreezof until the time of analysis. The levels of urea, BUN, total protein, albumin, globulin, albumin/globulin and uric acid levels of control and fluorotic groups were determined by autoanalyzer with commercial kits. The obtained data in those groups were, 50.83-50.46 mg/dl, 24.96-24.10 mg/dl, 7.75-6.77 g/dl, 2.97-2.93 g/dl, 4.78-3.95 g/dl, 0.73-0.75 g/dl, 0.042-0.05 mg/dl, respectively. Increases in total protein p<0.01 and globulin p<0.05 levels between control and fluorotic groups were statistically, important. As conclusion, the negative effects of fluorosis on sheep were not observed in the kidney functions but decreases total protein and globulin levels were a good sign for the failure of liver functions. So the negative effects of F on protein metabolism was emphasized.
Collections