Bitlis-Hizan bölgesine ait balların biyokimyasal analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, ülkemizin önemli bal merkezlerinden olan Bitlis ilinin Hizan ilçesinde üretilen balların biyokimyasal analizleri yapıldı. Araştırmada, Hizan'ın farklı yörelerinde arıcılıkla uğraşan köylülerden toplanan 7 adet bal örneği üzerine çalışıldı. Bal örneklerinin; Hidroksimetilfurfural (HMF), antioksidan aktiviteleri, şeker, flavonoid ve total fenolik düzeyleri ölçüldü. HPLC cihazı ile yapılan analiz sonuçlarına göre; 1, 4, 5 ve 7 numaralı balların flavonoid, şeker ve total fenolik düzeyleri doğal balların özelliklerine benzerlik gösterdi. Tüm bal örneklerinin HMF değerleri, bal tebliğinde belirlenen değere uygun bulundu. Araştırmamızda kullanılan balların DPPH ve ABTS radikalleri üzerinde temizleme özelliğine sahip olduğu saptandı. Ayrıca 3 ve 5 numaralı bal örneklerinin maltoz değeri, diğer bal örneklerine oranla biraz daha yüksek bulundu. Maltoz nişastanın hidrolizi sonucu oluştuğu için bitki öz sularında doğal halde bulunamamaktadır. Maltoz içeriği yüksek olan bal örneklerinin, doğal olmayan koşullarda üretildiği şeklinde değerlendirilmektedir. In this study, biochemical analyzes of honey produced in Hizan district of Bitlis province, which is one of the important honey centers of our country, were performed. In the research, 7 honey samples collected from villagers dealing with beekeeping in different regions of Hizan were studied. Honey samples; Hydroxymethylfurfural (HMF), antioxidant activities, sugar, flavonoid and total phenolic levels were measured. According to the results of the analysis made with the HPLC device; The flavonoid, sugar and total phenolic levels of 1, 4, 5 and 7 honeys were similar to the properties of natural honeys. The HMF values of all honey samples were found to be in accordance with the value determined in the honey communiqué. It was determined that the honeys used in our study have scavenging properties on DPPH and ABTS radicals. In addition, the maltose value of the 3 and 5 honey samples was found to be slightly higher than the other honey samples. Since maltose is formed as a result of the hydrolysis of starch, it cannot be found naturally in plant juices. Honey samples with high maltose content are considered to be produced under unnatural conditions.
Collections