Hasat zamanının tek yıllık çim çeşitlerinde ot verim ve ot kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmanın amacı ot verimi ve ot kalitesi üzerine hasat zamanının etkilerini belirlemektir. Ticari firmalardan temin edilen toplam 10 farklı tek yıllık çim (Lolium multiflorum Lam) çeşidi arazi denemelerinde bitki materyali olarak kullanılmıştır. Çalışmalar tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Tek yıllık çim çeşitleri salkım çıkarma, çiçeklenme ve süt olum dönemlerinde hasat edilmiştir.Araştırma kapsamında yeşil ot, kuru ot ve ham protein verimleri, ham protein oranı, ham kül, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) özellikleri incelenmiştir. İncelen özellikler üzerine çeşidin, hasat döneminin ve çeşit x hasat dönemi interaksiyonun etkisi istatistiksel olarak çok önemli bulunmuştur (p≤0.01).Araştırma sonuçlarına göre, hasat zamanının ilerlemesiyle yeşil ot ve kuru ot verimleri, ADF ve NDF oranları artmış, ham protein, ham kül oranları ise azalmıştır. Ham protein veriminde ise en yüksek değerler çiçeklenme döneminde hasattan elde edilmiştir. Bölgenin iklim özelliklerine göre protein verimi ve ot verimleri önünden Baqueona, Baqueona, Medaocus çeşitleri önerilmektedir.Anahtar Kelimler: tek yıllık çim, hasat zamanı, ot verimi, ot kalitesi This study was carried out to determine the effects of harvest time on hay yield and quality of different annual ryegrass Cultivars. A total of 10 different annual ryegrass (Lolium multiflorum L.) cultivars supplied from agricultural company were used as the plant material of the field experiments. Experiments were carried out in randomized block design with 3 replications. Annual Ryegrass cultivars were harvested at cluster removal, flowering and milky stage. Green herbage and hay yields, crude protein, crude ash, acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber (NDF) characteristics were investigated. Harvesting stage had a significant (P≤0.01) effect on all properties.Results revealed increasing ADF-NDF ratios, green herbage and hay yields and decreasing crude protein and crude ash with the progression of harvest time. The hight crude protein yield was obtained from flowering stage. The cultivars Baqueona, Baqueona, Medaocus were considered as primary cultivars activities of the region with regard to hay yield and crude protein yield.Key words: annual ryegrass, harvest time, hay yield, hay quality
Collections