İyoni̇k jelleşme tekniği kullanılarak çekirdek-kabuk yapılı propolis kapsüllerinin hazırlanması ve karakterizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada zeytinyağı bazlı propolis kullanılarak invers jelleşme metoduyla çekirdek kabuk yapılı kapsüllerin üretilmesi ve incelenmesi amaçlanmıştır. Enkapsülasyon işleminin etkin bir şekilde gerçekleşmesi için parametrelerin optimum koşulları, Design Expert® programı kullanılarak oluşturulmuştur. Enkapsülasyon işlemine etki eden bağımsız değişken faktörler; sodyum aljinat oranı, iğne çapı, ve bekleme süresi olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu faktörlerin kapsüller üzerine etkisini incelemek için kapsüllerde çekirdek sızıntısı, enkapsülasyon etkinliği, in vitro kontrollü salım testi, tekstür (sertlik), ortalama partikül çapı değerleri incelenmiştir. Sonuç olarak sodyum aljinat oranındaki değişimin enkapsülasyon etkinliği, kapsül sertliği, çekirdek sızıntısı ve salımı, ortalama partikül çapı üzerine önemli olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte bir diğer bağımsız değişken olan bekleme süresi, kapsüllerde çekirdek madde salımı ve sertlik üzerinde etkili olurken iğne çapındaki değişiminde kapsüllerde salım ve ortalama partikül çapı değerlerinde önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Üretilen kapsüllerde enkapsülasyon etkinliği değerleri %85-99,5 aralığındadır. Kapsüllerin ortalama partikül çapı değerleri ise 2,043-2,564 mm arasında değişmektedir. Kapsüllerin mide ve bağırsak pH ortamında kontrollü salımı incelendiğinde mide pH'sında, 60 dk'da kapsüller stabilitesini korurken bağırsak pH'sında kapsüllerin 15 dk'dan sonra açılmaya ve dağılmaya başladığı gözlemlenmiştir. In this study, it was aimed to produce and examine core shell capsules by using olive oil-based propolis by inverse gelation method. Optimum conditions of the parameters were created using the Design Expert® program for the encapsulation process to take place effectively. Independent variable factors affecting the encapsulation process; sodium alginate ratio, needle diameter, and dwell time were determined. In order to examine the effects of these determined factors on the capsules, core leakage, encapsulation efficiency, in vitro controlled release test, texture (hardness) and average particle diameter values were examined. As a result, it was determined that the change in sodium alginate ratio was important on encapsulation efficiency, capsule hardness, core leakage and release, and average particle diameter. However, another independent variable, the waiting time, was found to have an effect on the core material release and hardness in capsules, while the change in needle diameter had a significant effect on the release and average particle diameter values in capsules. Encapsulation efficiency values in the produced capsules are in the range of 85-99.5%. The average particle diameter values of the capsules vary between 2,043-2,564 mm. When the controlled release of the capsules in the stomach and intestinal pH environment is examined, it has been observed that the capsules maintain their stability at stomach pH at 60 minutes, while the capsules begin to open and disperse after 15 minutes at intestinal pH.
Collections