Rasyona ilave edilen mikroalg ve balık yağlarının sütte kolesterol ve yağ asidi kompozisyonu ile ruminal biyohidrojenasyonunun belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma rasyonda yağ kaynaklarının laktasyondaki keçilerde performans süt kompozisyonu, sütte yağ asitleri ile ruminal fermantasyon ve biyohidrojenasyonunu belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla kontrol (ilave yağ kaynağı yok), balık yağı (BY), mikroalg yağı (MA) ve BY+MA olarak 4 farklı rasyon Latin kare 4*4 deneme deseninde yürütülmüştür. Bu çalışmada ikinci laktasyonda, 45.08±0.5kg canlı ağırlığında, 3.25±0.10 L süt ortalaması olan Saanen ırkı 4 adet sağmal keçi kullanılmıştır. Hayvanların yemlemesi sabah ve akşam yapılmıştır. Sağım günde iki kez bireysel olarak makine ile yapılmış olup, hayvanların günlük süt verimleri sabah ve akşam sağımı toplanarak elde edilmiştir. Süt kompozisyonu ve yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi için 21 günlük adaptasyonun ardından yapılan 3 gün art arda sağımlardan örnekleme yapılmıştır. Aynı günlerde ruminal biyohidrojenasyonun belirlenmesi için rumenden 0.saat, 3,saat, 6.saat, 12.saat ve 24. saatlerde 50 ml rumen sıvısı alınmıştır. Kanda yapılan analizler için her dönem 24. gün hayvanlardan kan alınarak kan analizleri gerçekleştirilmiştir. Deneme sonunda canlı ağırlık, yem tüketimi ve süt verimi, sütte yağ, laktoz, yağsız kuru madde, protein ve pH muamelelerden etkilenmemiştir. Serum glukoz düzeyi MA grubunda düşmüş, kolesterol oranı muamelelerden etkilenmemiştir. Rasyona balık yağı, mikroalg veya karışımlarının sütte çoklu doymamış yağ asitleri trans-11 C18:1, toplam CLA, EPA ve DHA oranını artırdığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Keçi, Balık Yağı, Mikroalg Yağı, Kolesterol, Süt Yağ Asidi, Ruminal Biyohidrojenasyon This study was carried out to determine the performance, milk composition, fatty acids in milk, ruminal fermentation and biohydrogenation of dietary fat sources in lactating goats. For this purpose, 4 different diets as control (no additional oil source), fish oil (BY), microalgae (MA) and BY+MA were carried out in a Latin square 4*4 experimental design. In this study, 4 Saanen dairy goats were used in the second lactation with an average of 3.25±0.10 L milk yield and45.08±0.5kg body weight. The animals were fed in the morning and evening. Milking was done individually twice a day by machine, and daily milk yields of animals were obtained by collecting morning and evening milking. To determine the milk composition and fatty acid composition, samples were taken from 3 consecutive days of milking after 21 days of adaptation. On the same days, 50 ml of rumen fluid was taken from the rumen every 6 hours to determine ruminal biohydrogenation. Also, blood was gotten from each animal on the 24th day for blood analysis. At the end of the experiment, body weight, feed intake and milk yield, milk fat, lactose, non-fat dry matter, protein, and pH were not affected by the treatments. The serum glucose level was decreased in MA group and cholesterol was not affected by the treatments. It was determined that fish oil, microalgae oil or their mixtures in the diet, increased polyunsaturated fatty acids, t-11 C18:1, total CLA, EPA and DHA in milk. Keywords: Goat, Fishoil, Microalgae, Cholesterol, Fatty Acids, Ruminal Biohydrogenation
Collections