Show simple item record

dc.contributor.advisorÇalık, İsmail
dc.contributor.authorZurnacı, Jalenur
dc.date.accessioned2023-09-22T12:09:59Z
dc.date.available2023-09-22T12:09:59Z
dc.date.submitted2023-08-25
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/738119
dc.description.abstractSürdürülebilir kırsal turizm, kırsal alanlardaki doğal kaynakların tahrip olmadansürdürülebilirliğinin sağlanmasına uzun vadede yerel halkın ekonomik gelir eldeetmesine yardımcı olmaktadır. Sürdürülebilir kırsal turizmin desteklediği konaklamaĢekli ise ev pansiyonculuğu modelidir. Bu model sürdürülebilir kırsal turizm ile beraberplanlandığında, kırsal alanlarda istihdam yaratma, yerel kültürü tanıma, kırsal halkınyaĢam kalitesi ve yaĢam standardını artırmasına olanak sağlar.Sürdürülebilir kırsal turizm bağlamında ele alınan ev pansiyonculuğunun sosyal,kültürel, ekonomik ve çevresel etkilerini değerlendirmek bu çalıĢmanın temel amacıdır.ÇalıĢmada nitel araĢtırma yöntemi kullanılmıĢ olup, elde edilen veriler yarıyapılandırılmıĢ mülakat formu aracılığıyla toplanmıĢtır. AraĢtırmadan elde edilensonuçlara göre ev pansiyonculuğunun Artvin ilinde çok yaygın biçimde ilerlemekaydedemediği, teĢvik ve desteklerden pansiyoncuların tam anlamıyla yararlanamadığıbelirlenmiĢtir. Diğer taraftan bazı bölgelerdeki çok hisseli konut mülkiyetleri ileriyedönük ev pansiyonculuğu planlaması yapılmasının önüne geçmektedir. Aynı zamandaev pansiyonculuğunun yerel halkın yaĢam kalitesini artırdığı, ekonomik gelirin tüm köyhalkına yayıldığı ve köyde herhangi bir çevresel tahribata neden olmadığı araĢtırmanındiğer bir sonucudur. Ev pansiyonculuğu ile kırsal alanlardaki yerel halk ile ziyaretçilerarasında samimi iliĢkiler kurulduğu ve aile ortamı yaratıldığı için kültürel aktarımın dasağlandığı araĢtırma bağlamında ön plana çıkan diğer bir husustur.Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir turizm, Kırsal turizm, Sürdürülebilir kırsalturizm, Ev pansiyonculuğu, Artvin.
dc.description.abstractSustainable rural tourism helps to ensure the sustainability of natural resourcesin rural areas without destroying them, and to help local people generate economicincome in the long run. The accommodation type supported by sustainable rural tourismis the home boarding model. When this model is planned together with sustainable ruraltourism, it enables employment creation in rural areas, recognition of local culture, andincrease the quality of life and living standards of the rural people.The main purpose of this study is to evaluate the social, cultural, economic andenvironmental effects of hostel management in the context of sustainable ruraltourism.Qualitative research method was used in the study, and a semi-structuredinterview form was presented to the participants.According to the results evaluated inthe findings, home boarding has not progressed very widely in the province of Artvin,incentives and supports are not fully utilized by the hostel, and in some regions multishare houses prevent forward-looking house boarding planning for houses.At the sametime, it can be said that the house boarding business improves the quality of life of thelocal people, the economic income has spread to the whole village people and does notcause any environmental degradation damage in the village. It has been stated thathome-boarding business provides cultural transfer, as a friendly relationship isestablished between local people and visitors in rural areas and a family atmosphere iscreated.Keywords: Sustainable tourism, Rural tourism, Sustainable rural tourism, Homeboarding, Artvin.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleSürdürülebilir kırsal turizm bağlamında ev pansiyonculuğunun değerlendirilmesi: Artvin örneği
dc.title.alternativeEvaluation of home pension in the context of sustainable rural tourism: The case of Artvin
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-08-25
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmArtvin
dc.subject.ytmRural tourism
dc.subject.ytmBoardinghouse
dc.subject.ytmSustainable tourism
dc.subject.ytmSustainability
dc.identifier.yokid10304906
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityGÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid686118
dc.description.pages109
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess