Alakart restoranlarda iç mekan tasarım kiriterlerinin incelenmesi Konya örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Restoranlar belirli ücret karşılığında hizmet veren mekanlardır. Sosyalleşmek ve ihtiyaç karşılamak tercih edilirler. Restoranlar ilk 1970 yılından günümüze kadar gelişerek devam etmiştir. Bu süre içerisinde: Fast food, alakart, açık büfe, etnik, temalı ve otel restoranları olarak çeşitlere ayrılmıştır. Bu doğrultuda restoran çeşitleri incelenmiş ve örnekler üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Uzun süreli ve kısa süreli olarak tasarlanan restoranlarda ihtiyaçlara göre tasarımlar yapıldığı analiz edilmiştir. Kısa süre kalınacak fast food tarzı restoranlarda öncelik hızlı hareket edebilmek ve ihtiyaçlarını daha kısa sürede karşılamaktır. Yapılışı zaman alan yiyecekler yoktur. İç mekanda tasarımdan çok mekanın işlevi ve kapasitesi ön plandadır. Uzun süreli zaman geçirilecek alakart ,etnik gibi restoranlarda ise sunum ve mekan çok önemlidir. İnsanlar yemek yerken sohbet edip rahat ve kaliteli zaman geçirebilmek isterler. Tez çalışması kapsamında restoran örnekleri analiz edilmiş, Konya'da bulunan alakart restoranların iç mekan tasarım kriterleri incelenip örnekleri verilmiştir. Restaurants are available for a fee. They are preferred to socialize and meet needs. The restaurants continued to develop from the first 1970s to the present. During this period: Fast food, à la carte, open buffet, ethnic, themed and hotel restaurants are divided into varieties. In this direction, restaurant types were examined and evaluations were made on the samples. Long term and short term designed restaurants are analyzed according to the needs of the design. In fast food restaurants that will stay for a short time, the priority is to be able to act fast and meet their needs in a shorter time. There is no time consuming food. The function and capacity of the space is more important than the interior design. In restaurants such as a la carte and ethnic which will be spent for a long time, presentation and venue are very important. People want to chat and have a comfortable and quality time while eating. Restaurant samples were analyzed within the scope of the thesis, interior design criteria of à la carte restaurants in Konya were examined and their samples were given.
Collections