Akut sodyum sitrat tüketiminin tekrarlı sprint performansı üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, sodyum sitrat (Na tüketiminin tekrarlı sprint performansı üzerine etkilerini incelemektir. Çalışma; randomize, çift kör, plasebo kontrollü ve çapraz tasarımla yapılmıştır. Çalışmaya katılan 20 futbolcu rastgele yöntemle iki gruba ayrılmıştır: müdahele grubu 0,5 g/kg sodyum sitratı (SS), plasebo grubu (PL) ise sofra tuzunu (NaCl) 750 ml limon aromalı su içerisinde tüketmiştir. Tüketimden 180 dakika sonra Koşu Bazlı Anaerobik Sprint Testi (RAST) ile tekrarlı sprint performansı değerlendirilmiştir. En az 4 günlük arınma döneminin ardından gruplar çaprazlanarak test tekrarlanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde Tekrarlanan Ölçümlerde Çift Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Sodyum sitrat tüketimi; egzersiz öncesi kan pH ve bikarbonat düzeylerini artırmış (p<0,001), RAST sonrası 1., 3., 5. ve 7., dakikalarda daha yüksek kan pH, bikarbonat (p<0,001) ve laktat (p<0,05) değerlerine, daha düşük performans düşüş yüzdesi (p<0,05) ve en kötü sprint zamanına (p<0,05), daha yüksek minimum güç çıktısı (p<0,05) ve daha düşük algılanan zorluk derecesi (AZD) yanıtlarına yol açmıştır (p<0,05). Maksimum güç, ortalama güç, en iyi sprint süresi, toplam sprint süresi ve maksimum ve ortalama kalp atım hızı değerlerinde değişiklik belirlenmemiştir (p>0,05). Sonuç olarak, egzersizden 180-210 dakika önce 0,5 g/kg SS tüketimi kan alkalozunu artırmış ve bu artış tekrarlı sprint performansı sırasında performans düşüş yüzdesini azaltarak, daha düşük en kötü sprint zamanına, daha yüksek minimum güç çıktısına ve daha düşük AZD yanıtlarına yol açarak yorgunluğu geciktirmiştir. Diğer taraftan, maksimum güç, ortalama güç, en iyi sprint süresi ve toplam sprint süresinde değişikliğe yol açmamıştır. The aim of this study is to examine the effects of sodium citrate ingestion on repeated sprint performance. This study is a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover design. Twenty male football players were randomly divided into two groups: the intervention group ingested 0.5 g.kg-1 sodium citrate (SC) while the placebo (PLC) group ingested table salt (NaCl) solved in 750 ml of lemon-flavored water. Repeated sprint performance was evaluated with the Running Based Anaerobic Sprint Test (RAST) 180 minutes after ingestion. After the washout period (at least 4 days), the groups were crossed and the test was repeated. Two-Factor Analysis of Variance with Repeated Measures was used in the statistical analysis of the data. Sodium citrate supplementation resulted in increased levels of blood pH and bicarbonate before exercise (p<0.001), higher values of blood pH, bicarbonate (p<0.001), and lactate (p<0.05) at the 1st, 3rd, 5th, and 7th minutes after RAST; a reduced percentage of performance decrease (p<0.05) and a worst sprint time, higher minimum power output (p<0.05), and lower rating of perceived exertion (RPE) during the test (p<0.05). No significant changes were observed in maximum power, average power, best sprint time, total sprint time, or maximum and average heart rate values. In conclusion, ingestion of 0.5 g.kg-1 SC 180-210 minutes before exercise increased blood alkalosis and, as a result, a lower percentage of performance decline and a worst sprint time, higher minimum power output, and a lower RPE response, all of which can delay fatigue during repeated sprint exercise. Increased alkalosis, on the other hand, had no effect on maximal power, average power, best sprint time or total sprint time.
Collections