Kumarik asitin ovaryan kanser hücresi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Serbest radikaller ve antioksidanlarla ilgili yapılan çalışmaların önemi her geçen gün daha fazla artmaktadır. Normal şartlarda canlı metabolizmasında serbest radikaller devamlı olarak üretilmektedir ve bu durum antioksidanlarla denge halindedir. Ancak bazı durumlarda bu denge serbest radikaller lehine değişir. Böyle durumlarda organizma serbest radikallerin vücutta meydana getirdiği hasara karşı savunma yapabilmek için antioksidanlara ihtiyaç duyar. Antioksidanların en önemli özelliklerinden biri serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi önlemektir. Son yıllarda antioksidan etkileri bakımından fenolik bileşikler dikkat çekmektedir. Bu çalışmada kullandığımız kumarik asit bir hidroksisinamik asit türevi olan fenolik bileşiklerdendir. Yapılan bu tez çalışmamızda kumarik asitin ovaryan kanser hücreleri üzerindeki etkilerini inceledik. Yöntem: Hücre kültürü çalışmamızda OVCAR-3 hücre hattı kullanıldı. RPMI (Roswell Park Memorial Institute) besiyerlerinin içine %10 FBS ve %1 penisilin streptomisin eklenerek OVCAR-3 hücreleri çoğaltıldı. Değişen dozlarda kumarik asit uygulaması sonrası kumarik asitin hücreler üzerine etkileri, sitotoksisite testleri (MTT, Nötral red), inverted mikroskop incelemeleri (Hematoksilen Eozin boyama, immunohistokimyasal boyama) ve yara iyileşmesi testi ile araştırıldı.Bulgular: Yaptığımız deneylerde kumarik asitin artan dozlarında hücre canlılığının azaldığı, çekirdek ve sitoplazma morfolojisinin bozulduğu, hücre migrasyonunun yavaşladığı, apoptotik yolaklarda görev alan proteinlerin ifadesinin arttığı tespit edildi.Sonuç: Sonuç olarak kumarik asitin over kanseri hücre serileri olan OVCAR-3 hücrelerinde sitotoksik ve antimigratuar etkilerini ortaya koymuş olup, tümör hücrelerinde apopitozisi arttırdığını gözlemledik. Aim: The importance of studies on free radicals and antioxidants is increasing day by day. Under normal conditions, free radicals are constantly produced in living metabolism and are in balance with these antioxidants. However, in some cases, this balance shifts in favor of free radicals. In such cases, the organism needs antioxidants to defend against the damage caused by free radicals in the body. One of the most important properties of antioxidants is to prevent oxidative stress caused by free radicals. In recent years, phenolic compounds have attracted much attention in terms of antioxidant effects. The coumaric acid we used in the study is one of the phenolic compounds, a hydroxycinnamic acid derivative. In our experiments, we examined the effects of coumaric acid on ovarian cancer cells.Method: We used the OVCAR-3 cell line in our cell culture study. OVCAR-3 cells were grown in the medium obtained by adding 10% FBS and 1% penicillin streptomycin into RPMI (Roswell Park Memorial Institute) media. We investigated the effect on cells after application of varying doses of coumaric acid by cytotoxicity tests (MTT, Neutral red), inverted microscope examinations (Hematoxylin-Eosin staining, immunohistochemical staining), and wound healing test.Results: In our experiments, it was determined that increasing doses of coumaric acid decreased cell viability, deteriorated the morphology of the nucleus and cytoplasm, slowed down cell migration, and increased the expression of proteins involved in apoptotic pathways. Conclusion: As a result, we observed that coumaric acid showed cytotoxic and antimigratory effects in OVCAR-3 cells, which are ovarian cancer cell lines, and increased apoptosis in tumor cells.
Collections