Turist rehber adaylarının gastronomi turizmine bakışı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Türkiye, sahip olduğu gastronomik miras ile gastronomi turizmi için gelecek vaat eden bir destinasyondur. Bundan dolayı, turist rehber adaylarının, Türk Mutfağı hakkındaki bilgilerinin ortaya konulması, mutfağımıza hâkim olmaları, gezi rotalarında yeme içme operasyonlarını nasıl yönetecekleri konularında bilgi sahibi olmaları ve gastronomi rehberi olarak uzmanlaşmaları gerekliliğine inanmaları çok önemli bir noktadır. Her destinasyonun, her alandaki arz potansiyelinin turizme nasıl kazandırılabileceği önemli olduğu gibi, gastronomik arz potansiyelinin de farkında olunup, bunların ortaya konulması ve bu potansiyellere 'yöresel kimlik' kazandırılıp, rehber adayları boyutunda da bilgilendirme yapılması gerekir. 'Gastronomik yöresel kimlikler' den bu adayların nasıl haberdar edilip sahip çıkılacağı da, bu araştırmanın amacıdır. Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya, turistik açıdan özellikle çekici faktörler kapsamında bünyesinde barındırdığı gastronomik unsurlar ile ilgili değerlendirildiğinde, ortaya derin ve etkinliği yüksek stratejik zenginlikleri çıkarmaktadır. Mutfağımızın zenginliğinin bilinirliliğinin artmasında ve sürdürebilirliğinde turist rehberlerinin rolü büyüktür. Ancak bu durumun ne kadar avantaj olarak değerlendirildiği bilinmemektedir. Gastronomi Turizminin daha ileriye götürülmesinde, zengin mutfak kültürümüzün tanıtılmasının temel hedef olması ve turist rehber adaylarının bu konuda bilinçlendirilmesinin yeterli düzeyde olacak şekilde lisans düzeyinde başlaması gerekmektedir. Ancak çalışmada da verildiği üzere, turist rehberi adaylarına, lisans eğitimi müfredatlarında yeterli eğitim ve öğretim, gastronomi turizmi boyutunda verilememektedir. Bu çalışmada, nitel yaklaşım çerçevesinde, veri toplama tekniği olarak doküman incelemesi ve anket uygulaması yapılmıştır. Ancak anketler, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bölümü ve lisans eğitimi verip rehber mezun eden ulaşılabilen programlara uygulandığından, katılım sınırlı sayıda olmuştur. Turizm alanında eğitim alan öğrenciler başta olmak üzere tüm meslek çalışanlarının gastronomi turizmi konusunda eğitim almalarının lisans düzeyinde başlamasının gastronomi turizmi geleceğine katkı sağlayacağı düşünülmekte olup, turizmin tüm alanlarında olduğu gibi rehberlik alanında da her türlü uygulamanın önemli olduğu bir kez daha vurgulanmaktadır. Etkin ve verimli hizmet verebilecek gastronomi rehberlerinin yetiştirilmesinin özendirilerek artırılması, sürdürülebilirliğin korunması ve özgünlükten ödün verilmemesi için, turist rehber adaylarının lisans müfredatlarının, gastronomi turizmi bakımından yeterli olmadığı gerçeği ve zenginleştirilmesi gerektiğine dair çalışmada ulaşılan sonuçlar göz ardı edilmemelidir. Turkey is a promising destination for gastronomic tourism with its gastronomic heritage. Therefore, it is significant that the tourist guide candidates to believe in the necessity of mastering and putting forward their knowledge on Turkish Cuisine, clarifying the issues on how to manage the food and beverage operations on the travel routes and specializing as a gastronomic guide. It is important how each destination can bring supply potential to tourism in every field. There should also be an awareness of the gastronomic supply potential and this potential needs to be revealed and given 'local identity' and the tourist guide candidates should also be informed. The purpose of this study is how this information will be provided to the guide candidates and how these candidates will be informed about 'gastronomic local identities' and also how the gastronomic local identities will be protected. When the geography in which our country is located is evaluated with the gastronomic elements it contains, which are particularly attractive factors in terms of tourism, it creates deep and high effective riches. However, it is not known how much this situation is evaluated as an advantage. In order to take the gastronomy tourism further, it is necessary that the introduction of our rich culinary culture should be the main target and the awareness of the tourist guide candidates on this subject should start to be given at the undergraduate level in a sufficient manner. However, it is clear from the undergraduate education curricula that adequate and high quality education and training is not provided to tour guide candidates in the gastronomic tourism dimension. In this study, document analysis and questionnaire will be used as data collection technique within the framework of qualitative approach. However, participation will be limited because the questionnaires have applied to students of the Department of Travel and Management and Tourism Guidance at the Faculty of Hacı Bayram Veli University. It is thought that the education of all professionals, especially students who are educated in the field of tourism, on gastronomy tourism at the undergraduate level will contribute to the future of gastronomy tourism. It is emphasized once again that all kinds of applications are important in the field of guidance as in all fields of tourism. In order to encourage and increase the training of gastronomy guides who can provide effective and efficient service, to protect sustainability and not to compromise on originality, it should not be overlooked that the undergraduate curricula of tourism guide candidates are not sufficient in terms of gastronomy tourism and the results that are reached on this issue should not be disregarded.
Collections