Farklı güçte ve mesafedeki ışığın Triticum aestivum L. (buğday) ve Hordeum vulgare L. (arpa) üzerindeki etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada bitki büyümesi için etkili bir yapay ışık kullanma yöntemi incelenmiştir. Küresel nüfus artışı ve devam eden iklim krizi gibi problemler, istikrarlı gıda tedariki için verimli yöntemlere olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu çalışmada 250W, 400W, 600W MH değerlerine sahip gelişim dönemi lambaların, 1m, 1,5 m ve 2,5 m'lik farklı mesafeler için arpa (H. vulgare L.) ve buğday (T. aestivum L.) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yetiştirme, gün ışığı olmaksızın tek ışık kaynağı olarak 250W, 400W, 600W MH değerine sahip ışıkla aydınlatılan büyütme odalarında gerçekleşmiştir. Günlük 13-14 saat ışığa maruz kalan bitkiler 15 günün sonunda hasat edilmiştir. Yapılan çalışmalarda farklı mesafelerde 250W, 400W, 600W MH lambasının buğday ve arpada hasat sonrası elektrolit sızıntı miktarı, klorofil ve karoten miktarı, topraktan B (Bor), Cu (Bakır), Fe (Demir), Mn (Manganez), Zn (Çinko), Mg (Magnezyum), K (Potasyum), Ca (Kalsiyum), P (Fosfor) alımı miktarı tespit edilmiştir. Elde edilen veriler incelendiğinde buğday ve arpanın 250W, 400W, 600W MH değerine sahip gelişim dönemi lambası ile farklı mesafelere göre tolerans durumlarının karşılaştırılması yapılmıştır. With this research, an effective method of using artificial light for plant growth has been investigated. Problems such as global population growth and the ongoing climate crisis increase the need for efficient methods for stable food supply. In this study, the effects of grow lamps with 250 W, 400 W, 600 W MH values on barley (H. vulgare L.) and wheat (T. aestivum L.) for different distances of 1m, 1,5 m and 2,5 m were examined. Growing took place without daylight, within light magnification rooms with a value of 250 W, 400W, 600 W MH as the only light source. Plants exposed to light for 13-14 hours daily were harvested after 15 days. In the studies, the amount of the electrolyte leaks, chlorophyll, carotene and intake of B (Boron), Cu (Copper), Fe (Iron), Mn (Manganese), Zn (Zinc), Mg (Magnesium), K (Potassium), Ca (Calcium), (P) Phosphorus from the soil of the 250 W, 400W, 600 W MH lamp after harvest were determined at different distances. While examining the obtained data, a comparison between 250 W, 400W, 600 W MH growth period lamp of wheat and barley samples and tolerance conditions according to different distances was made.
Collections