Jeotermal ve mineral suların buğday ile arpaların yetiştirilmesinde kullanılabilirliğinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma ile jeotermal su ve mineral suların bitkiler üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmada, kaplıca suyu, mineral su, şebeke suları ile 1 buğday ve 1 arpa varyetesi kullanılmıştır. Çalışmada şebeke suyu, kaplıca suyu, mineral su ve bu suların yarı yarıya karıştırılması ile 6 farklı grup oluşturulmuştur. Çalışma için yetiştirme kaplarına 750 g hayvan gübresi ile karıştırılan tarla toprağı hazırlanmış, buğday varyetesinden 6 g, arpa varyetesinden 5 g olacak şekilde ekim yapılmıştır. Çimlenen buğday ve arpalar su ihtiyaçlarına göre belirli periyotlar ile sulanmıştır. 15 günün sonunda arpa ve buğdaylar hasat edilmiştir. Hasat edilen bitkilerde klorofil boyutu, elektrolit sızıntı düzeyleri tespit edilmiştir. Bitki ve toprak örneklerinde mineral element konsantrasyonları ICP-OES'te analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, SPSS 22 İstatistik Paket Programında değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Arpa, buğday, Erzincan, jeotermal sular, mineral sular In this study, the effects of geothermal water and mineral waters on plants were investigated. In the study, geothermal water, mineral water, water supply and 2 wheat and 1 barley variety were used. In the study, 6 different groups were formed by mixing mains, geothermal water, mineral water, and half of these waters. For the study, field soil mixed with 750 g of animal manure was prepared in the growing containers, 6 g of wheat varieties and 5 g of barley varieties were planted. Germinated wheat and barley were irrigated periodically according to their water needs. Barley and wheat were harvested at the end of 15 days. Chlorophyll size, electrolyte leakage, weight and mineral element levels were determined in the harvested plants. Mineral element concentrations of the samples in plant and soil were analyzed in ICP-OES. The data obtained were evaluated in SPSS 22 Statistical Package Program. Keywords: Barley, Erzincan, geothermal water, mineral water, wheat
Collections