Show simple item record

dc.contributor.advisorCabi, Evren
dc.contributor.advisorKoç, Fisun
dc.contributor.authorEsen, Selim
dc.date.accessioned2023-09-22T11:47:24Z
dc.date.available2023-09-22T11:47:24Z
dc.date.submitted2023-02-01
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/736092
dc.description.abstractBu tezin amacı, kefir mayası ilave edilen ak üçgül silajlarının fermantasyon özellikleri, aerobik stabilitesi, besin değeri, in vitro sindirilebilirliği, bazı mikro ve makro besin elementleri konsantrasyonu ve yağ asidi kompozisyonu üzerindeki etkisini incelemektir. Kontrol grubu olarak kefir mayası eklenmemiş ak üçgül silajı (Kon) ve sırasıyla taze materyal üzerine 10 mg/kg (K10), 50 mg/kg (K50), 100 mg/kg (K100) kefir ilave edilerek laboratuvar tipi silolarda 270 gün boyunca silolanmış ve 5 gün aerobik ortamda bırakılmıştır. Terminal silajların fermentasyon özellikleri ve besin değeri, in vitro sindirilebilirlik ve gaz üretimi, mineral konsantrasyonları ve yağ asidi bileşimindeki değişiklikler değerlendirilmiştir. Sonuçlar, kefir mayasının nötral deterjanda çözünmeyen lif, hemiselüloz ve amonyak azotu içeriklerini etkili bir şekilde azaltabileceğini göstermiştir. Kefir mayası ile muamele edilmiş silajların artan asetik asit içeriği, aerobik stabiliteyi iyileştirmiştir. Kefir mayası kümülatif gaz üretimi ve tahmin edilen parametrelerde 48 ve 72 saat dışında önemli bir fark oluşturmamıştır. Bu çalışma ayrıca kefir mayasının ak üçgül silajlarının potasyum, sodyum, selenyum ve bor konsantrasyonlarını azalttığını; kalsiyum, çinko ve demir konsantrasyonlarını ise arttırdığını göstermiştir. Ayrıca kefir mayası, ak üçgül silajlarının doymuş yağ asidi oranını önemli ölçüde artırırken çoklu doymamış yağ asidi oranını ise azaltmıştır. Ancak kefir mayasının ak üçgül silajlarının tekli doymamış yağ asidi oranı üzerinde anlamlı bir etkisi olmamıştır. Genel olarak, ak üçgül silajının besin değerini iyileştirmek için taze materyele 50-100 mg/kg kefir mayası ilavesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThe aim of the present thesis was to examine the impact of kefir yeast on fermentation characteristics, aerobic stability, nutritive value, in vitro digestibility, some micro- and macronutrient concentration, and fatty acid composition of white clover silages. White clover silages were either uninoculated (Con) or inoculated with kefir yeast at the following application rates: 10 mg/kg (K10), 50 mg/kg (K50), 100 mg/kg (K100) on a fresh basis, and ensiled in laboratory-scale silos for 270 d, followed by 5 d of aerobic exposure. Changes in fermentation characteristics and nutritive value, in vitro digestibility and gas production, mineral concentrations, and fatty acid composition were assessed in terminal silages. The results showed that kefir yeast could effectively reduce neutral detergent fiber, hemicellulose, and ammonia-N contents. The increased acetic acid content of kefir yeast treated silages improved aerobic stability. Kefir yeast made no significant difference in cumulative gas production and estimated parameters except for 48 and 72 h. This study has also shown that kefir yeast reduced the potassium, sodium, selenium, and boron concentrations of white clover silages, whereas calcium, zinc, and iron concentration increased. In addition, kefir yeast significantly increased the proportion of saturated fatty acid in white clover silages, whereas the proportion of polyunsaturated fatty acid decreased. However, kefir yeast had no significant effect on the monounsaturated fatty acid proportion of white clover silages. Overall, it is concluded that adding 50-100 mg/kg of kefir yeast on a fresh basis is appropriate to improve the nutritional value of white clover silage.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleThe effects of kefir addition on fermentation characteristics, aerobic stability, and in vitro digestion properties of white clover silages
dc.title.alternativeKefir ilavesinin ak üçgül silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite ve in vitro sindirim özellikleri üzerine etkileri
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2023-02-01
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAerobic
dc.subject.ytmWhite clover
dc.subject.ytmGas production
dc.subject.ytmKefir
dc.subject.ytmMicronutrient elements
dc.subject.ytmFatty acids
dc.identifier.yokid10233698
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid742177
dc.description.pages141
dc.publisher.disciplineBotanik Bilim Dalı


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess