Dört farklı bal çeşidinin fiziksel ve kimyasal aktiviteleri ile antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması ve karşılaştırılarak incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de arıcılığın ekonomiye önemli katkı sağladığı üç il olan Bayburt, Ordu ve Rize illerinden alınan bal örneklerinin fizikokimyasal ve biyolojik karakterizasyonlarının incelenerek belirlenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Bayburt Kitre köyüne ait iki, Ordu Yoroz yöresine ait bir ve Rize Anzer yöresine ait birer tane olmak üzere dört bal numunesi toplanmıştır. Toplanan örneklerin toplam fenolik ve flavonoid içerikleri ve DPPH serbest radikal temizleme ve FRAP tayini ile antioksidan aktiviteleri, Kirby-Bauer Disk diffüzyon analizi ve Minimal İnhibitör Konsantrasyon (MİK) tayini ile de antibakteriyal aktiviteleri incelenmiştir. Ayrıca örneklerin enzim inhibisyon analizi olarak üreaz, glukoz-oksidaz aktivitesi, UV-Vis ve FTIR analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda fenolik içeriği en yüksek olan bal Anzer balı endüşük olan bal Kara Kovan balı olarak tespit edilmiştir. Test edilen dört bal numunesinde flavonoid madde içeriği Anzer ve Kestane balında tespit edilebilmiştir. Antioksidan değerine bakıldığında en yüksek değer Anzer ballın da tespit edilmiştir. İncelenen numunelerin arasında çok değişken olmasa da farklılıklar gözlenmiştir. Tespit edilen bu farklılıkların nedeni olarak farklı coğrafik koşullar ve balın içermiş olduğu bileşenlerin farklı miktarlarda olmasıyla açıklanabilir. This study aims to examine, determine and compare the physicochemical and biological characterizations of honey samples taken from Bayburt, Ordu and Rize, three provinces where beekeeping contributes significantly to the economy in Turkey. Four honey samples, two from Bayburt Kitre village, one from OrduYoroz region and one from RizeAnzer region, were collected. Total phenolic and flavonoid contents of the collected samples, antioxidant activities with DPPH free radical scavenging and FRAP determination, and antibacterial activities with Kirby-Bauer Disk diffusion analysis and Minimal Inhibitory Concentration (MIC) assay were investigated. In addition, urease, glucose-oxidase activity, UV-Vis and FTIR analyzes were performed as enzyme inhibition analysis of the samples. As a result of the analysis, Anzer honey with the highest phenolic content was determined as Black Hive honey with the lowest. In the four honey samples tested, the flavonoid content could be determined in Anzer and Chestnut honey. Considering the antioxidant value, the highest value was determined in Anzer honey. Differences were observed, although not very variable, among the samples examined. The reason for these differences can be explained by different geographical conditions and the different amounts of components contained in honey.
Collections