Türkiye'de organik tarım piyasası: İlkeler ve uygulamalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Gıdanın insan hayatı ve sağlığı için şüphesiz en temel ihtiyaçlardan biri olması ve gıda üretiminin toprak, su, hava, doğa ve tüm canlılar gibi birçok faktörle etkileşim halinde yapılan kapsamlı bir üretim biçimi oluşu tarımsal üretimi tüm dünyanın odak noktası olan bir konu haline getirmektedir. İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan gıda kıtlığı ve git gide artan dünya nüfusuna bağlı olarak dünyadaki tarıma elverişli arazilerin gıda ihtiyacına karşı yetersiz kalması tarımsal üretimde çıktıyı ve verimliliği arttırıcı yöntem ve tekniklere yönelim oluşmuştur. Bu doğrultuda tarımda; kimyasal ilaç, yapay gübre, hormonlar ve genetiği değiştirilmiş organizmaların bulunduğu girdiler kullanılmaya başlanmıştır. Zamanla üretim miktarını ve verimliliği arttıran tüm bu tekniklerin doğa ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri fark edilmeye başlanmış olup daha sürdürülebilir ve doğayla uyumlu alternatif bir üretim biçimi olan organik tarıma olan ilgi artmıştır. Bu çalışmanın amacı organik tarımın önemini, ilkelerini ve hedeflerini açıklayarak doğa, insan ve ekonomi üzerindeki etkilerini yansıtmak, dünyadaki organik üretimin ve organik gıda pazarının durumunu incelemek ve Türkiye'nin dünya pazarındaki yerini analiz ederek bu pazardaki yerinin gelişimi için yapılması gerekenleri ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışmada literatür taraması ve vaka analizi yöntemleri kullanılmıştır. Türkiye'deki organik tarım uygulamalarının üretim aşamaları, kontrol ve sertifikasyon süreçleri, bu uygulamalarla elde edilen ürünlerin pazarlanma durumlarının incelenmesi adına Ege Bölgesi seçilerek Denizli'de bulunan S.S. İnceğiz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Aydın'da bulunan Altın İncir, İzmir'de bulunan Tombul Piliç ve Muğla'da bulunan Olive Farm firmaları ile bire bir görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerden elde edilen bilgiler ve üretim tesislerinden çekilen fotoğraflarla Türkiye'de organik tarımın durumunun şeffaf bir şekilde yansıtılması hedeflenmiştir.Literatür taraması ve yapılan uygulamanın sonucunda devlet desteklerinin yetersizliği, çiftçilerin yeterince bilgilendirilmemesi ve organik tarıma teşviklerinin sağlanamaması nedeniyle Türkiye'de organik tarım üretiminin beklenen miktarların altında kaldığı görülmüştür. Organik tarıma yönelik talep azlığının sebepleri ise tüketicilerin organik tarımla ilgili bilgilendirilmemesi, iç piyasaya yönelik pazar araştırmalarının geliştirilmemesi ve yüksek organik gıda fiyatları olmaktadır.Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Organik Gıda Üretimi, Organik Gıda Pazarlaması Food is undoubtedly one of the most basic needs for human life and health. Food production is a comprehensive form of products in interaction with many factors such as soil, water, air, nature and all living things in nature. As a result, agricultural production gained importance and became a subject that is the focus of the whole world. After the Second World War, people experienced famine as a result of the insufficient arable land in the world despite the food needs of the increasing population, there has been a tendency to methods and techniques that increase the output and productivity in agricultural production. Due to these methods and techniques, inputs have started to contain chemical pesticides, artificial fertilizers, hormones and genetically modified organisms have begun to use in agriculture. In time, these methods and techniques which increase the amount of production and productivity found to be harmful to nature and human health and the interest in organic agriculture, which is a more sustainable and nature-friendly alternative production method, has increased.This study aims to explain the importance, principles and goals of organic agriculture to reflect its effects on nature, people and the economy, ensure that organic food production and examine the situation of the organic food market and analyze Turkey's place in the world market to reveal what needs to be done for the development of its place in this market. In this direction, literature review and case analysis methods were used in the study. The Aegean region was chosen to examine the production stages, control and certification processes of organic farming practices in Turkey, and the marketing status of the products obtained in these practices. One-to-one interviews were held with S.S. İnceğiz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi in Denizli, Altın İncir in Aydın, Tombul Piliç in İzmir and Olive Farm in Muğla.As a result of the field research and the literature survey, organic agriculture production in Turkey is below the expected amounts seen because of the insufficient government support, farmers are not adequately informed and lack of incentives for organic farming. The reasons for the low demand for organic agriculture are that consumers are not being informed about organic agriculture, not developing market research for the domestic market and high organic food prices.Keywords: Organic Agriculture, Organic Food Production, Organic Food Market
Collections