Show simple item record

dc.contributor.advisorÇalışkan, Osman
dc.contributor.authorYanbal, Melike
dc.date.accessioned2023-09-22T11:41:17Z
dc.date.available2023-09-22T11:41:17Z
dc.date.submitted2023-05-30
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/735037
dc.description.abstractBu tez çalışmasının amacı, yerli ziyaretçilerin hedonik ve faydacı tüketim değerinin, geçmiş deneyimin ve yiyecek imajının yerel yiyecek tüketme motivasyonuna etkisini ele almaktır. Bu amaç doğrultusunda literatür taraması yapılmış ve çalışmada ele alınan değişkenler incelenmiştir. Oluşturulan hipotezin test edilmesi için nicel araştırma modeli tercih edilmiştir. Veriler anket yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerle birlikte ölçme aracının yapı geçerliği ve güvenirliği uygun analizlerle kontrol edilerek doğrulanmıştır. Çalışmada yer alan değişkenler arasında öngörülen ilişkiyi test etmek üzere regresyon analizi gerçekleştirilmiştir.Çalışma kapsamında elde edilen verilerin analizi sonucunda yerli ziyaretçilerin hedonik ve faydacı tüketim değerinin, geçmiş deneyim ve yiyecek imajının yerel yiyecek tüketme motivasyonu üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Dolayısıyla, çalışmada öngörülen hipotez de kabul edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında uygulamacılara ve ileriki araştırmacılara öneriler getirilmiştir.
dc.description.abstractThe purpose of this thesis is to consider the effect of domestic visitors' hedonic and utilitarian consumption value, past experience and food image on motivation to consume local food. For this purpose, the literature was searched and the variables discussed in the study were examined.Quantitative research model was preferred to test the created hypothesis. The data were obtained by survey method. Together with the data obtained, the construct validity and reliability of the measurement tool were checked and verified with appropriate analyzes. Regression analysis was performed to test the predicted relationship between the variables in the study.As a result of the analysis of the data obtained within the scope of the study, it was observed that hedonic and utilitarian consumption value, past experience and food image had a positive and significant effect on the motivation to consume local food. Therefore, the hypothesis suggested in the study was accepted. In the light of the findings, suggestions were made to practitioners and future researchers.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleYiyecek imajı tüketim değeri ve geçmiş deneyimin yerel yiyecek tüketme motivasyonuna etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeExamining the effect of food image consumption value and past experience on local food consumption motivation
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-05-30
dc.contributor.departmentGastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmUtilitarianism
dc.subject.ytmGastronomy
dc.subject.ytmFood consumption
dc.subject.ytmHedonism
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmLocal product
dc.subject.ytmLocal cuisine
dc.subject.ytmConsumption value
dc.subject.ytmFood selection
dc.subject.ytmDishes
dc.identifier.yokid10196576
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityAKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid679947
dc.description.pages106
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess