Ekolojik çiftliklerin yönetim ve örgütlenme pratikleri üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasının amacı, Akdeniz ve Ege Bölgesinde tarım ve turizm alanındafaaliyetlerini sürdüren ekolojik çiftliklerin kuruluş motivasyonlarını, yönetsel ve örgütselözelliklerini inceleyerek, ekolojik anlayışa dayalı yerleşke modellerinin ayrıntılı bir biçimdeanlaşılmasını sağlamaktır. Tez çalışmasında ilk olarak ekolojik yaşamı ilgilendiren kavramlarve uygulamalar ele alınmış ve daha sonra TaTuTa projesine dahil yedi ekolojik çiftlik üzerineyapılan araştırmanın sonuçlarına yer verilmiştir. Çiftliklerin kurucularıyla yapılangörüşmelerden ve web sayfalarında yer alan açıklamalardan elde edilen bulgulara göre küçükaile işletmesi özelliklerini taşıyan ekolojik çiftlikler, bir eko girişim olarak kurulmuşlardır.Çevreci değerleri içselleştiren kurucular, eko girişimci özellikleri taşımaktadırlar. Ekolojikçiftliklerde tarımsal üretim toprağın özelliklerine ve yerel koşullara uygun bir biçimdeyapılmaktadır. Doğaya dayalı, çevreyi koruyan, eğitici, gelir üreten, katılımcı ve yerelortakları kapsayacak şekilde ekolojik turizm uygulanmakta ve çeşitli eğitim etkinlikleriyleekolojik yaşam bilincini yaygınlaştırmaya çalışmaktadırlar. Ekolojik tarım, ekolojik turizm veeğitim faaliyetlerini bütünleşik bir biçimde sürdüren çiftliklerin, varoluş felsefeleriyle uyumlubir örgütlenme ve işleyiş modeli benimsedikleri görülmektedir. Temel işletmecilikfonksiyonları çekirdek aile tarafından yürütülmektedir; düşük hiyerarşi, enformel iletişim veetkileşim esastır. Doğaya bağımlı olmanın getirdiği riskler dışında en önemli sorunlar, büyükarazilerin yönetim güçlükleri, kalifiye eleman ihtiyacı, sürekli artan enerji ve girdi fiyatlarınedeniyle yükselen maliyetler nedeniyle konvansiyonel ürünlerle rekabetin güçleşmesidir. The aim of this thesis study is to provide a detailed understanding of the settlementmodels based on ecological understanding by examining the motivations, managerial andorganizational characteristics of ecological farms operating in the field of agriculture andtourism in the Mediterranean and Aegean Regions. In the thesis study, firstly the concepts andapplications related to ecological life were discussed and then the results of the research onseven ecological farms which are included in the TaTuTa project were included. According tothe findings obtained from the interviews with the founders of the farms and the explanationson the web pages, ecological farms with the characteristics of small family businesses wereestablished as an eco-enterprise. Founders who internalize environmental values have eco-entrepreneurial characteristics. Agricultural production in ecological farms is carried out inaccordance with the characteristics of the soil and local conditions. Ecological tourism isimplemented in a way to include nature-based, environment-protective, educational, income-generating, participatory and local partners, and efforts are made to spread the awareness ofecological life through various educational activities. It is seen that the farms, which carry outecological agriculture, ecological tourism and education activities in an integrated manner,adopt an organization and operating model that is compatible with their existentialphilosophies. Basic business functions are carried out by the nuclear family; low hierarchy,informal communication and interaction are essential. Apart from the risks of being dependenton nature, the most important problems are the difficulties in management of large lands, theneed for qualified personnel, the increasing costs due to constantly increasing energy andinput prices, making it difficult to compete with conventional products.
Collections