Show simple item record

dc.contributor.advisorCan, Erkan
dc.contributor.advisorŞen, Halil
dc.contributor.authorKaracalar, Ulviye
dc.date.accessioned2023-09-22T11:39:27Z
dc.date.available2023-09-22T11:39:27Z
dc.date.submitted2023-08-18
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/734727
dc.description.abstractBiyoaktif bileşikleri nedeniyle esansiyel yağlar, sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğinde antibiyotiklere doğal bir alternatif olarak kabul edilebilir. Okaliptüs (Eucalyptus globulus) ve kafur (Cinnamomum camphora) esansiyel yağları, farmasötik özellikleriyle yaygın olarak bilinirler, ancak bu esansiyel yağların su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanımını araştıran çalışmalar azdır. Bu çalışma, yavru çipura balığı (Sparus aurata) diyetine, farklı dozlarda uçucu yağlardan Eucalyptus globulus ve Cinnamomum camphora ilavesinin, büyüme performansı, hematolojik, biyokimyasal ve immünolojik parametreler üzerindeki etkilerini değerlendirmek için yapılmıştır. Bu amaçla balıklar (Ağırlık 14.62 ± 0.06 g; Boy 10.64 ± 0.20 cm) 60 gün boyunca, Eucalyptus globulus ve Cinnamomum camphora için farklı gruplara ayrılan tanklarda, her biri kendi grubu içinde, canlı ağırlıklarının % 2'si oranında 3 tekrarlı olarak, % 0 (kontrol), % 0.5, % 1 ve % 2 oranlarında 4 farklı konsantrasyonda esansiyel yağ içeren yemlerle beslenmiştir. Sonuçlar, nihai ağırlık, ağırlık artışı, günlük büyüme ve spesifik büyüme hızının, kontrol grubuna kıyasla tüm deney gruplarında önemli ölçüde arttığını göstermiştir. Yemden yararlanma oranı, % 1 ve % 2 Cinnamomum camphora uygulamasında kontrol grubu ile aynı seyrederken, % 2 oranındaki Eucalyptus globulus ilaveli diyet uygulamasında kontrol grubuna oranla belli bir artış gösterdiği görülmüştür. Diyetle alınan Eucalyptus globulus ve Cinnamomum camphora takviyeleri, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında WBC (Beyaz kan hücresi) sayısını ve NEU(nötrofil) seviyesini önemli ölçüde arttırmıştır. Denemede kolesterol artışı, % 2 Cinnamomum camphora ve % 1 Eucalyptus globulus gruplarında, trigliserit oranı ise en yüksek % 1 Cinnamomum camphora grubunda görülmüştür. Deney sonunda kolesterol, trigliserit, glukoz, ALT (Alanin aminotransferaz) ve AST (Aspartat aminotransferaz) değerlerinde de istatistiki olarak önemli bir fark gözlemlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma her iki esansiyel yağ takviyesinin de yavru çipura balıklarında büyüme performansı, bağışıklık, hematolojik ve biyokimyasal parametreleri iyileştirdiğini göstermiştir.
dc.description.abstractBecause of their bioactive components, essential oils can be considered as a natural alternative to antibiotics in sustainable aquaculture. The essential oils of eucalyptus (Eucalyptus globulus) and camphor (Cinnamomum camphora) have been investigated in few studies for aquaculture despite their widely pharmaceutical properties. This study was carried out to evaluate the effects of different doses of Eucalyptus globulus and Cinnamomum camphora essential oils on growth performance, haematological, biochemical, and immunological parameters of juvenile sea bream (Sparus aurata). For this, fish (Weight 14.62 ± 0.06 g; Length 10.64 ± 0.20 cm) were fed with 4 different concentrations of essential oils (0 % (control), 0.5 %, 1 % and 2 %) at 2 % of their body weight in 3 replicates for 60 days. The results showed that final weight, weight gain, daily growth and specific growth rate were significantly increased in all experimental groups compared to the control group. Feed conversion ratio was similar to the control group in the 1 % and 2 % Cinnamomum camphora treatments, while the 2 % Eucalyptus globulus supplemented diet showed a significant increase compared to the control group. Dietary Eucalyptus globulus and Cinnamomum camphora supplements significantly increased WBC (White blood cell) count and NEU (Neutrophil) levels compared to the control group. In the experiment, cholesterol increased in the 2 % Cinnamomum camphora and 1 % Eucalyptus globulus groups, while triglyceride levels were highest in the 1 % Cinnamomum camphora group. At the end of the experiment, a statistically significant differences were observed in cholesterol, triglyceride, glucose, ALT (Alanine aminotransferase) and AST (Aspartate aminotransferase) values. In conclusion, this study showed that both eucalyptus and camphor essential oil supplements improved growth performance, immunity, hematological and biochemical parameters in juvenile Sea bream.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectHematolojitr_TR
dc.subjectHematologyen_US
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleDiyet takviyesi olarak kullanılan Eucalyptus globulus (okaliptüs ) ve Cinnamomum camphora (kafur) esansiyel yağlarının kültür çipura balıklarında (Sparus aurata) büyüme performansı, hematoloji, serum biyokimyasal ve antioksidan parametreler üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of Eucalyptus globulus (eucalyptus) and Cinnamomum camphora (camphor) essential oils used as dietary supplements on growth performance, hematology, serum biochemical and antioxidant parameters of cultured sea bream (Sparus aurata)
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2023-08-18
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10271339
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityMUNZUR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid713391
dc.description.pages99
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess