Sağlık bilimleri fakültesi birinci sınıf öğrencilerinde yeme tutumu ve öznel iyi oluş durumunun incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma bir vakıf üniversitesindeki Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin yeme tutumu ve öznel iyi oluş düzeylerini belirlemek ve aralarındaki. ilişkiyi ortaya koymak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Sağlık Bilimleri Fakültesinin tüm bölümlerinde öğrenim gören birinci sınıf öğrencilerinden gönüllülük esasına göre seçilen toplam 208 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.Veriler, öğrencilere yönelik 'Kişisel Bilgi Formu', 'Yeme Tutum Testi(YTT-40)' ve 'Öznel İyi Oluş Ölçeği(ÖİÖ)' kullanılarak toplanmış, verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, Ki-kare ve Sperman korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin Yeme Tutum Testi(YTT) puan ortalamalarının (X=92,36±57,5) orta düzeyde, Öznel İyi Oluş Ölçeği(ÖİÖ) puan ortalamalarının (X=164,65±56,8) orta seviyede olduğu bulunmuştur. YTT ve ÖİÖ genel puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve zayıf bir ilişki tespit edilmiştir (p<0.001).Öğrencilerin cinsiyetleri, yaşları, okudukları bölüm, kaldıkları yer, anne-baba mesleği, aile tipi ve gelir düzeyi ile yeme tutum toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. (p>0.05). Öğrencilerin beslenme konusunda bilgili olma durumları ile yeme tutumu toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. (p<0.05), beslenme konusunda bilgili olanların (X̄=97.71±.43) olmayanlara (X̄=98.90±.39) göre daha düşük ortalamaya sahip oldukları tespit edilmiştir. Egzersiz yapma durumları ile yeme tutumu toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. (p<0.05), egzersiz yapan öğrencilerin (X̄=125.39±.48) egzersiz yapmayan öğrencilere (X̄=97.71±.43) göre daha yüksek ortalamaya sahip oldukları tespit edilmiştir. Öğrencilerin diyet yapma durumları ile yeme tutumu toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır (p<0.05), diyet yapan öğrencilerin (X̄=162.57±.48) yapmayan öğrencilerden (X̄=92.75±.37) daha yüksek ortalamaya sahip oldukları tespit edilmiştir. Öğrencilerin beden kitle indeksleri ile yeme tutumu toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur, öğrencilerin yeme tutumu toplam ortalama puanlarının BKİ'si yüksek olan öğrenciler arasında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. (p<0.05).Öğrencilerin cinsiyetleri ile öznel iyi oluş toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuş(p<0.05), kadın öğrencilerin (X̄=108.00±.56) erkek öğrencilere (X̄=77.69±.32) nazaran daha yüksek ortalamaya sahip oldukları tespit edilmiştir. Yaşları, okudukları bölüm, kaldıkları yer, anne-baba mesleği, aile tipi ve gelir düzeyi ile öznel iyi oluş toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Öğrencilerin egzersiz yapma durumları, beslenme konusunda bilgili olma durumları, diyet yapma ve BKİ'leri ile öznel iyi oluş toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05).Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda, öğrencilerin yeme tutumlarının problemli olmadığı ve öznel iyi oluş düzeylerinin orta düzeyde olduğu, öğrencilerin yeme tutumu ve öznel iyi oluş düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. This research was carried out as a descriptive study in order to determine the eating attitude and subjective well-being levels of the students and to reveal the relationship between them at Health Sciences faculty , foundation university. The research was carried out with a total of 208 students selected on a voluntary basis of first-year students studying in all departments of the Faculty of Health Sciences. Our data were collected by using the 'Personal Information Form', the 'Eating Attitude Test' (YTT-40) and the 'Subjective Well-Being Scale' (Ö.İ.Ö) and percentile method, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, Chi-square and Sperman correlation tests were used in assesment of data. In the study, significant difference was not found statically between the students' gender, age, study department, residence, parental occupation, family type, income level and the eating attitude total scores (P<0.05). There is a statistically significant difference between the students' knowledge about nutrition and their total scores of eating attitude (p>0.05) and it has been stated that those who have knowledge about nutrition (p<0.05), have a lower average than those who do not (X̄=97.71±.43). There is a statistically significant difference between their exercise status and their eating attitude total scores (X̄=98.90±.39) and it has been stated that the students who exercise (p<0.05), have a higher average than the students who do not exercise (X̄=125.39±.48). There is a statistically significant difference between students' dieting status and their total eating attitude scores (p<0.05) and it has been stated that students who diet have a higher average (X̄=162.57±.48) than students who do not (X̄=92.75±.37). A statistically significant difference was found between the students' body mass index and their total eating attitude scores and it has been stated that the students' total average scores on their eating attitude were higher among students with high (p<0.05). A statistically significant difference was found between the gender of the students and their subjective well-being total scores (p<0.05) and it has been stated that female students (X̄=108.00±.56) had a higher average than male students (X̄=77.69±.32). There was not statistically significant difference between their age, department, residence, parental occupation, family type and income level and subjective well-being total scores (p<0.05). There was not statistically significant difference between the students' exercise status, their knowledge about nutrition, diet status, BMI and their subjective well-being total scores (p<0.05). In the study, it was found that the students' Eating Attitude Test average score (X=92,36±57,5) was moderate, and the Subjective Well-Being Scale average score (X=164,65±56,8) was moderate. It has been stated that there was a statistically significant, negative and poor correlation between the general average scores of YTT and ÖIÖ (p<0.001).The result of the findings obtained from the research, it has been stated that the students' eating attitudes were not problematic and their subjective well-being levels were moderate, and that there was a significant relationship between students' eating attitudes and subjective well-being levels. According to these results, it is recommended to take measures aiming at improving students' eating attitudes and subjective well-being levels in a positive way.
Collections