Orkinos yetiştiriciliği çevresel etkilerinin bazı su kirliliği kriterlerine göre değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Ege Denizi'nde (Sığacık Körfezi-İzmir) Atlantik Mavi Yüzgeçli Tuna'nın (Thunnus thynnus (Linnaeus, 1758) kafes yetiştiriciliği sistemlerinde, yetiştiricilik faaliyetleri sırasında çevreye verdiği etkiyi anlayabilmek için bölgenin fizikokimyasal su kalitesi parametreleri, besin yükleri, klorofil-a, askıda katı madde, zooplankton grupları ve TRIX indeks hesabı yapılmıştır. Sistemin en yoğun olduğu dönem olan Mayıs ve Ağustos 2018'de yapılmış bu çalışmada, fizikokimyasal değişkenlerin (sıcaklık, tuzluluk, çözünmüş oksijen, pH) yoğunlukları, su kalitesi bakımından su ürünleri yetiştiriciliği için kabul edilebilir sınırlar içeresinde olduğu görülmüştür. PO4-P ve NH4-N 0,01 mgL-1 (<0,01), NO2-N ise 0,005 mgL-1 (<0,005) yoğunluk seviyelerinin altında kaydedilmiştir. Sonuçlar hem kafes bölgesinde hem de referans (kafes sahası dışı) noktasında Askıda Katı Madde (AKM) seviyeleri (0,33-11,87 mg /L) genel kalite kriterinin (300 mgL-1) altında kaldığını gösterdi. Sığacık Koyu'ndaki orkinos yetiştiriciliği bölgesinde su kalitesi verileri ilgili yönetmelik uyarınca ötrofikasyon riski seviyesinin altında olduğu (TRIX indeksi, T˂4) gözlemlenmiştir. Bölgede hâkim olan sürekli akıntılar sebebiyle ortamdaki yetiştiricilik faaliyetlerinin etkisi önemli bir seviyede olmadığı görülmüştür. The present study aimed to investigate the potential impacts of Atlantic Bluefin Tuna (Thunnus thynnus (Linnaeus, 1758) farming in offshore cage systems in the Aegean Sea (Sığacık Bay-Izmir, Turkey), in respect to physicochemical water quality parameters, nutrient loads, chlorophyll-a, total suspended solids, zooplankton groups, and TRIX index calculations for the potentially affected cage farm area and an unaffected reference site. Concentrations of physicochemical variables (temperature, salinity, dissolved oxygen, pH) in the study carried out in May and August 2018, were within the acceptable limits for marine aquaculture in terms of water quality characteristics. The concentrations of PO4-P, NH4-N, and NO2-N showed no temporal or spatial changes and were recorded below 0.01 mgL-1 (<0.01) for PO4-P and NH4-N, whereas lower than 0.005 mgL-1 (<0.005) for NO2-N values in both cage and reference stations in May and August 2018 periods. Results showed low levels of TSS (0.33-11.87 mgL-1), both in the cage farm area and the reference site, remaining below the general quality criteria of 30 mgL-1 for the marine environment. No eutrophication risk (TRIX index, T<4) was observed around the Tuna Cage Farm Site in Sığacık Bay, according to the legislation enacted for `Sensitive Areas of Enclosed Bays where fish farms are not allowed`. Based on these findings, demonstrating highly interactive trophic level variability, it can be concluded that the impacts of the Tuna Cage Farm were not significant, possibly due to the consistent movement of the water in currents in the study area.
Collections