`Deveci` armut çeşidinde hasat sonrası 1-MCP uygulamasının farklı olgunluk evrelerine ve depolama sıcaklıklarına göre kaliteye olan etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada `Deveci` armut çeşidinde 1-MCP (methylcyclopropene) uygulamasının etki mekanizmasını tespit edebilmek amacıyla, söz konusu uygulamanın farklı olgunluk evrelerinde ve farklı depolama sıcaklıklarında etkilerini tespit edebilmek için muhafaza süresince meyve kalitesindeki değişimlerin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada; `Deveci` armudu için ülkemizde armut için ruhsatlı doz olan 625 ppb ve Avrupa'da bazı çeşitlerde kullanılan 312,5 ppb uygulama dozları kullanılmıştır. Üç farklı olgunluk evresini ifade eden 3 farklı hasat zamanı söz konusudur. Bunlar; erken hasat, orta evre hasat ve geç hasattır. Çalışmanın bir diğer faktörü ise depolama sıcaklığı olmuştur. Bu kapsamda; iki farklı depolama sıcaklığı incelenmiştir. 1. depolama sıcaklığı 2-3 °C, 2. depolama sıcaklığı ise 0-1 °C olmuştur. Çalışmada kullanılan her iki depolama sıcaklığında oransal nem oranı %85-90 olmuştur. Farklı hasat dönemlerinde, farklı depolama sıcaklığında farklı dozlarda uygulama yapılan meyveler sırasıyla 60, 120 ve 180 gün süreyle depolanmış ve her depolama süresi sonunda 20-22 °C'de, %50-60 arası oransal nem koşullarında 7 gün süre ile raf ömründe tutulmuşlardır. Meyvelerde hasattan sonra ve her depolama ardından raf ömrü süresinden sonra meyve eti sertliği, zemin rengi değişimi, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik bileşik içeriği incelenmiştir. Buna ek olarak; `Deveci` çeşidinde yoğunlukla görülen yumuşak iç bozukluğu, iç kahverengileşmesi ve kabuk yanıklığı oranları takip edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; meyve kalite özellikleri açısından 1-MCP uygulaması, kontrol meyvelerine göre önemli seviyede etkili olmuştur. Meyve kalite özelliklerinin korunumu, 625 ppb dozunda 1-MCP uygulamasıyla üst düzeyde sağlanmıştır. Hasat evreleri açısından, meyve kalitesine ait en olumlu sonuçlar 2. hasat dönemine ait meyvelerde tespit edilmiştir. Bunun yanında; kalitenin korunumu kapsamında en etkili sonuçlar; 0-1 °C sıcaklıkta depolanan meyvelerde saptanmıştır. Buna karşın; bu sıcaklıkta 1-MCP uygulanmamış meyvelerde üşüme zararı; yüksek sıcaklıkta ise 1-MCP uygulanmış meyvelerde iç kahverengileşmesi meydana gelmiştir. Tüm sonuçlar göz önüne alındığında; meyve kalitesinin en üst düzeyde olduğu ve fizyolojik bozulmaların en düşük seviyede görüldüğü meyveler; orta evrede hasat edilmiş, 1-MCP uygulanmış ve 0-1 °C sıcaklıkta depolanmış meyveler olmuşlardır. In the master degree thesis research, in order to determine the effect mechanism of 1-MCP (methylcyclopropene) application in `Deveci` pear cultivar, it was aimed to determine the changes in fruit quality during storage in order to determine the effects of this application at different maturity stages and at different storage temperatures. Study; for `Deveci` pear, 625 ppb licensed doses for pears in our country and 312.5 ppb used in some varieties in Europe were used. There are 3 different harvest times from three different stages of maturity. These are; early harvest, mid-stage harvest and late harvest. Another factor of the study was storage temperature. In this context; two different storage temperatures were investigated. 1. storage temperature was 2-3 ° C, 2. storage temperature was 0-1 ° C. The proportional humidity in both storage temperatures used in the study was 85-90%. At different harvest periods, different doses of fruit were applied at different storage temperatures, respectively, were stored for 60, 120 and 180 days and at the end of each storage period 20-22 °C and 50-60% relative humidity conditions were subjected to shelf life for 7 days. These quality parameters will be fruit flesh firmness, skin color development, total soluble solids content, malic acid content, total phenolic compounds. Moreover superifical scald, internal browning and internal breakdown incidence were carried out. According to the results obtained; in terms of fruit quality characteristics, 1-MCP application was significantly effective compared to control fruits. Preservation of fruit quality properties was achieved at the highest level by the application of 1-MCP at a dose of 625 ppb. In terms of harvest stages, the most positive results regarding the fruit quality were determined in the fruits of the 2nd harvest period. Besides; the most effective results in the protection of quality; It was detected in fruits stored at 0-1 °C. However; cold damage to fruits without 1-MCP at this temperature; at high temperature, 1-MCP applied to the fruits of internal blackening occurred. Considering all the results; fruits with highest fruit quality and lowest physiological deterioration; were harvested in the middle stage, treated with 1-MCP and stored at 0-1 oC.
Collections