`hachiya` trabzon hurması çeşidinde hasat sonrası 1-methylcyclopropene ve karbondioksit uygulamalarının kaliteye ve burukluğun giderilmesine olan etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada `Hachiya` Trabzon hurmasında hasat sonrası 1-methylcyclopropene (1-MCP) ve karbondioksit uygulamaları ile meyve kalite özelliklerinin muhafaza edilip, meyve tadı kapsamındaki burukluğun giderilmesi amaçlanmıştır. Bu şekilde antioksidanlar yönünden oldukça zengin ve içerdiği fenolik bileşiklerle besin değeri yüksek olan Trabzon hurmasının tüketilebilirliğinin, pazarlanabilirliğinin arttırılması ve de muhafaza süresinin uzatılmasıyla birlikte daha fazla kesime hitap etmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda; çalışmada; `Hachiya` Trabzon hurması çeşidinde, hasat sonrası 625 ppb dozunda 1-MCP uygulaması yapılarak 0-1 oC sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında 30, 60 ve 90 gün süreyle soğuk depolama gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında; her depolama dönemi sonrasında, 3 günlük raf ömrü süresi öncesinde meyvelerde burukluğun giderilmesi amacıyla %70, 80 ve 90 oranında karbondioksit uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Depolama süresinin uzaması kalite kayıplarına neden olmuştur. Bunun yanında; 1-MCP uygulaması depolamada meyve kalitesinin korunmasını sağlamıştır. Kontrol ve 1-MCP uygulanmış meyve gruplarında tüm karbondioksit uygulamaları burukluğun ortadan kaldırılmasında başarılı sonuçlar vermiştir. Ancak kontrol meyve grubunda yumuşamalar meydana gelmiş ve kalite kayıpları artmış, yumuşak iç bozukluğu yüksek seviyelere çıkmıştır. Diğer taraftan özellikle kontrol grubu meyvelerde %90 oranında karbondioksit uygulamasında yüksek karbondioksit zararı görülmüştür. Uygulamadaki kolaylığı ve maliyeti nedeniyle karbondioksit uygulaması için tercih edilebilir oran %70 olmuştur. Çalışma sonucunda, Trabzon hurmasının kalitesinin korunması, burukluğunun giderilmesi ve maliyet olarak önerilen uygulama %70 CO2 + 1-MCP olmuştur. In this study, it was aimed to preserve the fruit quality characteristics and to remove the astringency in the taste of fruit by using 1-methylcyclopropene (1-MCP) and carbon dioxide applications after harvest in `Hachiya` persimmon. In this way, it is aimed to appeal to more segments with increasing nutritional value, marketability and increasing the storage time of persimmon which is rich in antioxidants and has high nutritional value with the phenolic compounds it contains. In this context, `Hachiya` persimmon cultivar, 1-MCP was applied in 625 ppb dose after harvest and cold storage was carried out for 30, 60 and 90 days at 0-1 oC temperature and 85-90% relative humidity. Besides, after each storage period, 70, 80 and 90% carbon dioxide applications were carried out in order to remove the astringency of the fruits before the shelf life of 3 days. The prolongation storage time caused quality losses. Besides, 1-MCP application has provided the preservation of fruit quality in storage. In the control and 1-MCP treated fruit groups, all carbon dioxide applications were successful in eliminating the astringency. However, softening occurred in the control fruit group and quality losses increased. In addition, the internal browning has increased to high levels. On the other hand, especially in the control group, 90% carbon dioxide application increased the external browning. Because of its ease of application and cost, the preferable ratio for carbon dioxide application was 70%. As a result of the study, the proposed application of preserving the quality of persimmon, removing the burring and costing was 70% CO2 + 1-MCP.
Collections