Hasat sonrası salisilik asit ve modifiye atmosfer paketleme uygulamalarının roxana kayısı çeşidinin muhafazasına etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, hasat sonrası salisilik asit (SA) ile modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamalarının Roxana kayısı çeşidinin muhafazasına etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bahçe Bitkileri Bölüm Laboratuvarlarında gerçekleştirilen çalışmada materyal olarak, üretici bahçesinde yetiştirilmiş olan Roxana kayısı çeşidine ait meyveler kullanılmıştır. Hasat edilen meyveler, SA, SA+MAP, MAP ve hiç uygulama yapılmamış Kontrol meyveleri olmak üzere, 4 gruba ayrılmıştır. Bu amaç doğrultusunda hasat edilen Roxana kayısı çeşidine ait meyvelere, değişik dozlarda salisilik asit uygulamaları (0 (Kontrol), 0.5, 1.0 ve 2.0 mM) ile modifiye atmosfer paketleme uygulamaları yapılmıştır. Birinci grup meyveler, 0.5, 1.0 ve 2.0 mM salisilik asit içeren çözeltilere 10 dakika süreyle batırılırken, aynı işlem ikinci grup meyveler için de tekrarlanmıştır. Kontrol grubu meyveler de, aynı süre saf su içerisinde bekletilmiştir. Daldırma işlemlerinden sonra meyveler, fazla suyun uzaklaştırılması için 30 dakika süre ile oda koşullarında bekletilmiştir. Kuruma işleminden sonra meyvelere 1 gün süresince ön soğutma uygulanmıştır. Meyveler, 0±0,5 °C sıcaklıkta ve %90±5,0 oransal nem içeren Normal Atmosfer Koşullarında 45 gün süresince soğukta muhafaza edilmiştir. Araştırmanın başlangıcında ve muhafaza süresince 15 günlük periyotlarda (15.-30.-45. gün) meyve eti sertliği (N), ağırlık kaybı (% g), suda çözünebilir kuru madde miktarı (% SÇKM), meyve suyu pH'sı, titre edilebilir toplam asitlik (% malik asit), meyve zemin rengi (L*, hueo), toplam fenolik bileşik miktarı (GAE mg/100g), toplam karotenoid miktarı (mg/100g), ambalaj içi hava bileşeni (%O2-%CO2), meyvelerdeki etanol içeriği (ppb), duyusal değerlendirme (tat, dış görünüş), iç kararması şiddeti, üşüme zararı ve fungal çürüme oranı (%) gibi kalite parametreleri incelenmiştir.Yapılan çalışmada, 2 mM SA uygulamalarının üşüme zararına karşı, meyve iç kararma şiddeti üzerine ve özellikle de fungal çürüme üzerine olumlu etkisi görülmüş ve depolama süresini uzatması açısından etkili olmuştur. MAP uygulamalarının da meyve eti sertliği, ağırlık kaybı ve üşüme zararına karşı etkisi olumlu olmuştur. Ancak SA ve MAP uygulamaları birlikte yapıldığında 45 günlük depolama periyodunda daha başarılı sonuç verdiği saptanmıştır. Bunlar arasından özellikle 1 mM SA+MAP ve 2 mM SA+MAP uygulamalarının, meyvelerin 45 gün süresince depolanabilmesine katkı sağladığı belirlenmiştir. Kontrol ve 0.5 mM SA uygulamasına ait meyvelerin ise, tüm depolama süresi boyunca, diğer uygulamalara göre kalite kriterlerinin daha düşük olduğu görülmüştür.1 mM SA+MAP ve 2 mM SA+MAP uygulamalarının, L* ve hueo değeri üzerinde en etkili uygulamalar olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, 2 mM SA+MAP uygulaması ağırlık kaybını azaltmada, MES ve TEA değerlerini korumada ön plana çıkmıştır. Araştırmanın sonucunda, Roxana kayısı çeşidine ait meyvelerin 2 mM SA+MAP uygulaması ile kayıpların minimum seviyede olacağı sonucuna varılmıştır. This study was conducted to determine the effect of post-harvest salicylic acid (SA) and modified atmosphere packaging (MAP) treatments on the storage of Roxana apricot cultivar. The fruits of Roxana apricot cultivar grown in the producer orchard were used as plant material in the study that was carried out on Horticulture Laboratories of Çanakkale Onsekiz Mart University. Fruits harvested were divided into 4 groups as SA, SA+MAP, MAP and Control with no treatment. Salicylic acid treatments (0 (Control), 0.5, 1.0 and 2.0 mM) and modified atmosphere packaging treatments were applied to the fruits of Roxana apricot varieties harvested for this purpose. The first group of fruits was immersed in solutions containing 0.5, 1.0 and 2.0 mM salicylic acid for 10 minutes, while the same process was repeated for the second group of fruits. Control fruits were immersed in distile water for the same time. After immersing, the fruits were allowed to standart room conditions for 30 minutes to remove excess water. After drying, the fruits were pre-cooled for 1 day. Fruits were kept cold for 45 days at 0 ± 0.5 ° C and 90 ± 5.0% relative humidity under normal atmospheric conditions. Quality parameters such as fruit firmness (N), weight loss (%), soluble solids contents (SSC), fruit juice pH, titratable acidity (% malic acid), fruit skin color (L*, hueo), total phenolic compounds content (GAE mg/100 g), total amount of carotenoid (mg/100 g), atmosphere composition in MA packaging (O2%-CO2%), ethanol in fruits content (ppb), sensory evaluation (taste, visual quality), internal browning, chilling injury and fungal decay rate (%) were examined both of initially and periods of 15 days during storage.In this study, 2 mM SA treatments showed to have a positive effect against chilling injury, fruit internal brownin and especially fungal decay and it was effective in prolonging storage time. The effect of MAP treatments on fruit firmness, weight loss and chilling injury was positive. However, when SA and MAP treatments were performed together, it was found to be more successful in 45 days storage period. Among these, 1 mM SA+MAP and 2 mM SA+MAP treatments were found to contribute to the storage of fruits for 45 days. On the other hand, the control and 0.5 mM SA fruits were found to have lower quality criteria than the other treatments during the whole storage period.The most effective treatments on L* and hue value were determined as 1 mM SA+MAP and 2 mM SA+MAP. In addition, 2 mM SA+MAP treatment has come to the forefront in reducing weight loss and maintaining MES and TEA values. As a result of the research, it was concluded that the losses of Roxana apricot varieties would be minimized by applying 2 mM SA+MAP.
Collections