Gıda katkısı olarak kullanılan biberiye,kekik ve defnenin etken maddelerinin karşılaştırılmaları üzerine araştırmalar
dc.contributor.advisor | Şevik, Ramazan | |
dc.contributor.author | Uçan, Hasret Kübra | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T11:36:55Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T11:36:55Z | |
dc.date.submitted | 2021-07-29 | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/734308 | |
dc.description.abstract | Bu çalıĢmada, süperkritik karbondioksit (SC-CO2) ve distilasyon yöntemleriyle ekstrakte edilen kekik (Thymus vulgaris L.), biberiye (Rosmarinus officinalis L.) ve defne (Laurus nobilis L.) uçucu yağların kimyasal bileĢimi belirlenmiĢtir. SC-CO2 ekstraktsiyon yöntemiyle elde edilen kekik, biberiye ve defne uçucu yağlarında sırasıyla%14.565, %4.134 ve %2.755 linalool tespit edilirken, aynı bitki yağlarında sırasıyla %37.057, %2.942 ve % 2.742 karvakrol teĢhis edilmiĢtir. Distilasyon yöntemiyle elde edilen kekik uçucu yağı %3.589 linalool, %72.160 karvakrol, %1.626 borneol ve % 1.920 timol içerirken, biberiye uçucu yağı %3.331 linalool, %10.449 1,8-sineol, %11.224 kamfor, % 6.669 borneol ve %0.207 timol içermiĢtir. Her iki yöntemle elde edilen kekik uçucu yağın dominant bileĢeni karvakrol iken, biberiye ve defne uçucu yağının ise 1,8-sineol olmuĢtur | |
dc.description.abstract | In this study, the chemical composition of thyme (Thymus vulgaris L.), rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and laurel (Laurus nobilis L.) essential oils extracted by supercritical carbon dioxide (SC-CO2) and distillation methods were determined. While 14.565%, 4.134% and 2.755% linalool were detected in thyme, rosemary and laurelessential oils obtained by SC-CO2 extraction method, respectively, 37.057%, 2.942% and 2.742% carvacrol were detected in the same plant oils, respectively. While thyme essential oil obtained by the distillation method contains 3.589% linalool, 72.160% carvacrol, 1.626% borneol and 1.920% thymol, rosemary essential oil contained3.331% linalool, 10.449% 1,8-cineol, 11.224% camphor, 6.669% borneol and 0.207% thymol. While the dominant component of thyme essential oil obtained by both methods was carvacrol, the major constituent of rosemary and laurel essential oils was 1,8- cineol. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Gıda katkısı olarak kullanılan biberiye,kekik ve defnenin etken maddelerinin karşılaştırılmaları üzerine araştırmalar | |
dc.title.alternative | Research on the comparison of active ingredients of rosemary, thyme and laurel | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-07-29 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Rosemary | |
dc.subject.ytm | Laurel | |
dc.subject.ytm | null | |
dc.subject.ytm | Thyme | |
dc.identifier.yokid | 10238215 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 666124 | |
dc.description.pages | 51 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |