Farklı ön işlemlerle kurutulmuş patlıcanın rehidrasyon özellikleri
dc.contributor.advisor | Akdeniz, Bilge | |
dc.contributor.author | Rozykulova, Leyla | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T11:36:54Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T11:36:54Z | |
dc.date.submitted | 2021-11-04 | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/734305 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, ön işlem uygulanmış patlıcan dilimlerinin kuruma ve rehidrasyon durumları incelenmiştir. Bu amaçla dilimlenmiş patlıcanlara üç çeşit ön işlem uygulanıp (ön işlem uygulanmamış örnek (H) - %5 NaCl ve %2 askorbik asit uygulanmış örnek (N) - kaplama çözeltisi uygulanmış (K) örnek) iki farklı sıcaklıkta (60˚C ve 80˚C) kurutulmuştur. Kurutulan örnekler 40˚C ve 60˚C su banyosunda rehidre edilmişlerdir. Örneklerin her birinin rehidrasyon süreleri hesaplanmıştır. Hesaplanan rehidrasyon süreleri sonunda elde edilmiş ürünlerde bazı kalite öğeleri incelenmiştir. | |
dc.description.abstract | In this research, drying and rehydration status of pre-treated eggplant slices were examined. For this purpose, three types of pretreatment were applied to the sliced eggplants (sample without pretreatment (H) - sample with 5% NaCl and 2% ascorbic acid (N) - sample with coating solution applied (K)). The samples were dried at two different temperatures (60˚C and 80˚C). Some quality parameters were compared in the dried samples. The dried samples were rehydrated in 40˚C and 60˚C water bath.Rehydration times of each sample were calculated. Some quality properties of the products obtained at the end of the calculated rehydration times were examined. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Farklı ön işlemlerle kurutulmuş patlıcanın rehidrasyon özellikleri | |
dc.title.alternative | The rehydration characteristics of dried eggplant with different pretreatments | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-11-04 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Food industry | |
dc.subject.ytm | Food processing | |
dc.identifier.yokid | 10189418 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 689756 | |
dc.description.pages | 89 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |