Farklı baklagil türleriyle karışım halinde yetiştirilen mısırın hasıl verimi ve kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, farklı baklagil türleri ile birlikte üretilen mısırın hasıl verimi ve yem kalitesi üzerine etkilerini incelemek amacıyla 2018 yılı ikinci ürün yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Araştırmada kontrol olarak mısır bitkisi saf halde ve birlikte üretim amacıyla da sırık fasulye, maş fasulyesi, soya ve börülce ile karışım şeklinde yetiştirilmiştir. Karışımlarda mısır bitki sıklığı, kontrol parseli ile eşit tutulmuş ve sıra üzerinde 1 mısır ve 1 baklagil olacak şekilde düzenlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, karışım halinde yetiştiriciliğin hasıl verim ve yem kalitesi bakımından saf mısıra kıyasla kısmi olarak avantajlar sağladığı, bununla birlikte, mısır + maş fasulyesi uygulamasının protein verimi bakımından diğer birlikte ekim uygulamalarına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Mısırın saf olarak yetiştirilmesi yerine, maş fasulyesi ile karışım halinde yetiştirilmesinin hasıl verim ve yem değeri bakımından avantaj sağlayabileceği, ancak mısır ile birlikte üretim uygulamalarında baklagil türleri ile mısır bitkisinin olgunlaşma dönemleri bakımından uyum içerisinde olması durumunda daha avantajlı sonuçlar elde edilebileceği düşünülmektedir. This research was carried out in the second crop growing season of 2018 to examine the effects of corn produced with different legumes on yield and feed quality. The experiment was arranged in a randomized block design with three replications. In the study, maize was grown as pure stands as a control and as a mixture with pole beans, mung beans, soybean and cowpea for intercropping. The maize plant density in the intercropping systems was kept equal with the control plot and arranged as 1 maize and 1 legume on the row.According to the results of the research, it was determined that mixed cultivation provides partial advantages compared to pure maize in terms of yield and feed quality, however, maize + mung bean application is higher than other intercropping applications in terms of protein yield. It is thought that growing maize in a mixture with mung beans instead of growing it as pure stands can provide advantages in terms of yield and feed value, but more advantageous results can be obtained if legume species and corn plant are in harmony in terms of maturation periods in production applications with maize.
Collections