Kahramanmaraş iklim koşullarında etlik piliç kümeslerinde evaporatif soğutma gereksiniminin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Dünya nüfusundaki hızlı artış gıda gereksinimini de beraberinde artırmaktadır. Gıdaya olan talebin karşılanmasında besin değerinin yüksek, ulaşılması kolay ve ucuz olan tavuk ürünlerine yönelimi artırmıştır. Tavukçulukta kısa zamanda hızlı ürün alınabilmesi ve dış iklim koşullarından izole edilen ortamlarda üretim yapıldığından bu sektörü hayvansal üretim kolunda daha cazip hale getirmiştir. Yüksek sıcaklığın üretimi olumsuz yönde etkilediği bölgelerde pedli evaporatif soğutma sistemleri yardımıyla uygun koşullar sağlanarak etlik piliç üretimi yapılabilir. Ancak bölgesel iklim koşullarına göre ihtiyaç duyulan soğutma gereksinimleri, kümeslerin yapısal özelliklerine göre de farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışmada farklı yapısal özelliklere sahip kümeslerin evaporatif soğutma gereksinimleri belirlenmiş ve evaporatif soğutma gücü ve kapasiteleri için önerilerde bulunulmuştur. Bu amaçla yürütülen bu çalışmada canlı materyal olarak oldukça hızlı gelişimleri ile bilinen ve profesyonel etlik piliç üreticileri tarafından tercih edilen ROSS 308 etlik piliç civcivleri seçilmiştir. Ayrıca bölge koşullarına göre çatı ve taban özellikleri aynı; yan duvar malzemesi farklı 5 kümes tipi tasarlanmış olup bölgenin uzun yıllık iklim verilerine göre farklı senaryolarda serinletme gereksinimleri hesaplanmıştır. Üretim periyodu boyunca 20°C sabit iç ortam sıcaklığı için gerekli olan soğutma ihtiyacı Kümes-1, Kümes-2, Kümes-3, Kümes-4 ve Kümes-5 için sırasıyla; 504707.5 kWh, 500550.6 kWh, 497581.4 kWh 499808.3 kWh ve 497729.8 kWh olarak bulunmuştur. Broiler usulü etlik piliç üretimi için en düşük soğutma yükü Kümes-3'te hesaplanmış olup Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında evaporatif soğutma yapılması önerilmektedir. The rapid increase in the world population increases the need for food. In meeting the demand for food, an orientation towards chicken products with high nutritional value, easy to reach and cheap has increased. Poultry farming has made this sector more attractive in animal production, as it is possible to get products quickly in a short time and production is made in environments isolated from external climatic conditions. In regions where high temperatures are observed and adversely affect production, broiler chicken production can be made by providing suitable conditions with pad evaporative cooling systems. However, the cooling requirements needed according to the regional climatic conditions may also differ according to the structural characteristics of the poultry houses. In this study, evaporative cooling requirements of houses with different structural features were determined and suggestions were made for evaporative cooling power and capacities. In this study carried out for this purpose, ROSS 308 broiler chickens, which are known for their rapid development as live material and preferred by professional broiler producers, were selected. In addition, the roof and floor properties are the same according to the regional conditions; 5 house types with different side wall materials were designed and cooling requirements were calculated in different scenarios according to the long-year climate data of the region. The cooling requirement required for a constant indoor temperature of 20°C throughout the production period is for Poultry-1, Poultry-2, Poultry-3, Poultry-4 and Poultry-5, respectively; 504707.5 kWh, 500550.6 kWh, 497581.4 kWh 499808.3 kWh and 497729.8 kWh. The lowest cooling load for broiler production is calculated in Poultry-3, and evaporatif cooling is recommended in June, July and August.
Collections