Kahramanmaraş iklim koşullarında yarı açık süt sığırı barınağı çevresel koşullarının sıcaklık-nem indeksi kullanılarak araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Hayvansal üretimi etkileyen en önemli parametrelerden birisi de çevresel koşullardır. Uygun çevresel koşulların sağlanamaması durumunda üretim kalitesinde ve verim de düşüş görülmektedir. Özellikle süt sığırcılığında yüksek sıcaklıklar, hayvanlarda sıcaklık stresi oluşturmakta ve süt verimini düşürmektedir. Sıcaklık stresinin oluşmasında etkili olan etmenler ise ortam sıcaklığı ve oransal nemdir. Barınaklarda çevresel koşulların uygunluğunun bölgesel iklim koşullarına göre sağlanabilmesi için bazı gösterge değerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan birisi de sıcaklık ve bağıl nemin etkisinin birlikte değerlendirildiği sıcaklık-nem indeksidir.Bu çalışmada yüksek sıcaklıkların görüldüğü yaz aylarında bir yarı açık süt sığırı barınağında iklim verileri toplanarak, saatlik ortalama verilere göre sıcaklık-nem indeksi hesaplanmış ve Kahramanmaraş bölgesi yarı açık süt sığırı barınakları için hayvan konforunu olumsuz etkileyebilecek kritik dönem belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada elde edilen bulgulara dayalı olarak üreticilerin hangi dönemlerde ve yöntemler kullanarak tedbir alması gerektiği ile ilgili önerilerde bulunulmuştur. Environmental conditions are among the parameters that most significantly affect animal production. The absence of suitable environmental conditions leads to decreased production quality and productivity. Especially in the case of dairy cattle, high temperatures create heat stress in the animals and decrease milk production. Ambient temperature and relative humidity are highly contributing factors to the formation of heat stress. In this context, some indicator values are necessary to ensure the suitability of the shelters' environmental conditions according to the regional climatic conditions. Among these values is the temperature-humidity index, in which the effects of temperature and relative humidity are evaluated together.In this study, climate data were collected in a semi-open free-stall dairy cattle barn during the summer months, when high temperatures were observed, and the temperature-humidity index was calculated according to the hourly average data. In addition, critical periods that could adversely affect animal comfort were determined for a semi-open dairy cattle barn in the Kahramanmaraş region. Based on the findings of the study, suggestions were made regarding the periods and methods in which the producers should implement measures.
Collections