Postmenopozal kadınlarda depresyonun varlığı, obezite ve beslenme durumu ile ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Postmenopozal kadınlarda depresyona ve obeziteye eğilim artabilir. Bu ikihastalık birbiriyle ve beslenme durumu ile ilişkili olabilir. Planlanan çalışmada amaç;postmenopozal kadınlarda depresyon semptomlarının görülme sıklığını araştırmak vedepresyonun; obezite ve beslenme durumu ile ilişkisini postmenopozal döneminözellikleri çerçevesinde ele almaktır.Edirne Uzunköprü Devlet Hastanesi, diyet polikliniğine Ağustos ve Kasım2019 tarihlerinde başvuran ve en az son 1 senedir adet görmeyen, 45-65 yaşaralığında 150 kadın çalışmaya alınmıştır. Katılan kadınların ağırlık, boy ve belçevresi ölçülmüştür. Katılımcılara, demografik özelliklerini sorgulayan bir anket veBeck Depresyon Ölçeği uygulanmış; 3 gün süreyle 24 saatlik besin tüketim kayıtlarıalınmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır.Katılımcılar arasında depresyon semptomlarına sahip olma oranı %22'dir.Katılımcıların %59.3'ü obezdir. Depresif semptomları olan ve olmayankatılımcılarda obezite sıklığı sırasıyla %69.7 ve %56.4 olup, benzer bulunmuştur(p>0.05). Depresyon semptomları gösteren katılımcıların diyetle C vitamini alımının,depresyon semptomları olmayanlara göre daha düşük olduğu görülmüş (p<0.05),enerji ve diğer besin ögelerinin (protein, yağ, karbonhidrat, lif, çoklu doymamış yağasitleri, vitamin A; E; K; B1; B2; B6; B12; niasin, sodyum, potasyum, kalsiyum,magnezyum, fosfor, çinko, demir, selenyum) alımı her iki grupta benzer bulunmuştur(p>0.05).Postmenopozal kadınlarda, depresyon belirtileri gösteren ve göstermeyenlerinobezite sıklığı benzer olup, depresyon semptomları olmayanların C vitamini tüketimidaha yüksektir.Anahtar Sözcükler: beslenme; depresyon; menopoz; obezite Postmenopausal women may be prone to depression and obesity. These twodiseases may be associated with each other and nutritional status. Purpose of theplanned study; to investigate the prevalence of depression symptoms inpostmenopausal women and to consider the relationship between depression andobesity and nutritional status within the framework of the characteristics of thepostmenopausal period.150 women between the ages of 45-65 who applied to the diet polyclinic ofEdirne Uzunköprü State Hospital between August and November 2019 and had nothad menstruation for at least 1 year were included in the study. Weight, height andwaist circumference of the participating women were measured. A questionnairequestioning demographic characteristics and Beck Depression Scale were applied tothe participants; 24-hour food consumption records were taken for 3 days. SPSS 22.0program was used to analyze the data.The rate of having depression symptoms among the participants is 22%.Presence of depression symptoms was found to be associated with educational status,monthly income, and previous depression diagnosis (p<0.05). 59.3% of theparticipants are obese. The frequency of obesity in participants with and withoutdepressive symptoms was 69.7% and 56.4%, respectively, and was similar. (p>0.05).Participants with depression symptoms were found to have lower dietary vitamin Cintake than those without depression symptoms (p<0.05), and energy and othernutrients (protein, fat, carbohydrate, fiber, polyunsaturated fatty acids, vitamins A, E,K, B1, B2, B6, B12, niacin, sodium, potassium, calcium, magnesium, phosphorus,zinc, iron, selenium) intake was similar in both groups (p>0.05).In postmenopausal women, those with and without symptoms of depressionhave a similar prevalence of obesity, and those without depression symptoms havehigher vitamin C consumption.Keywords: nutrition; depression; menopause; obesity
Collections