Yetişkinlerde akne vulgaris olma durumuna göre beslenme durumu ve diyet inflamatuar indeksi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Akne vulgaris (AV) genellikle adolesan yaşlarda başlayan ancak sonrasında hayatın her döneminde görülebilen lezyonlarla karakterize kronik inflamatuar bir hastalıktır. Akne vulgaris patogenezi multifaktöriyeldir ve diyetin AV oluşumunda etkili olacağı düşünülmektedir. Diyet inflamatuar indeksi (Dİİ), diyetin inflamatuar etkisini belirlemede kullanılan bir indekstir. Bu çalışma, AV olan ve olmayan kadınlarda Dİİ ile beslenme durumu ve bazı biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiyi göstermek amacıyla planlanmıştır. Çalışma; Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran AV olan 34, AV olmayan 34 olmak üzere toplam 68 yetişkin kadın üzerinde yürütülmüştür. Kadınların AV durumları ve şiddetleri sorumlu doktor tarafından belirlendikten sonra sosyo-demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları yüz-yüze görüşme yöntemi ile anket formuna araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. Kadınların antropometrik ölçümleri, biyokimyasal parametreleri ve üç günlük besin tüketim kayıtları alınmıştır. Diyet inflamatuar indeksi, kadınların üç günlük besin tüketim kayıtlarından yola çıkarak hesaplanmıştır. Global Akne Derecelendirme Sistemi'ne göre AV olan kadınlarda hafif-orta dereceli AV sayısı 33 (%98,6), şiddetli AV sayısı 1 (%1,4) bulunmuştur. Akne vulgarisi olmayan ve olan kadınların yaş ortancaları sırasıyla 24,0 ve 22,0 yıldır (p<0,05). Akne vulgarisi olan kadınların %91,2'si kızartma, %67,6'sı kuruyemiş, %44,1'i çikolata, %8,8'i süt, %5,9'u kahve tüketiminin AV şikayetlerini arttırdığını beyan etmiştir. Akne vulgarisi olmayan kadınların sırasıyla BKİ, vücut yağ yüzdesi 21,13±2,39 kg/m2, %22,44±6,16 iken; AV olan kadınlarda 21,92±2,49 kg/m2, %24,36±5,13 olarak saptanmıştır (p>0,05). Akne vulgarisi olmayan kadınların AV olan kadınlardan daha az karbonhidrat ve yağ tükettikleri saptanmıştır (p<0,05). Akne vulgarisi olan kadınlarda serum CRP değeri AV olmayan kadınlara göre istatistiksel açıdan anlamlı şekilde yüksektir (p<0,05). Akne vulgaris olmayan kadınların Dİİ değerleri -5,41 ile 2,58 arasında; AV olan kadınların Dİİ değerleri -5,17 ile 7,88 arasında olduğu hesaplanmıştır. Akne vulgarisi olmayan kadınların Dİİ ortalaması -0,656±2,528 olarak anti-inflamatuar özellik; AV olan kadınların Dİİ ortalaması 1,342±3,221 olarak pro-inflamatuar özellik gösterdiği saptanmıştır. Kadınların Dİİ'ye göre günlük ortalama enerji alımı ve makro besin ögelerinden; karbonhidrat (g, TE%), protein, yağ, SFA, MUFA, PUFA (g, TE%), posa ile mikro besin ögelerinden; E vitamini, tiamin, niasin, B6 vitamini, C vitamini, folik asit, magnezyum, sodyum, potasyum, fosfor, demir, çinko alım değerleriyle Dİİ grupları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Akut faz reaktanı olan CRP, Dİİ puanları ile pozitif yönde (r:0,483, p<0,05) ve istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkili bulunmuştur. Sonuç olarak AV durumunun kadınların diyetlerinden etkilendiği ve Dİİ'yi de etkilediği saptanmıştır. Kadınların Dİİ azaltacak biçimde diyetlerinde anti-inflamatuar besinlere yeterli miktarda yer vermeleri AV oluşmasının engellenmesine ve/veya lezyonların şiddetlenmesinin azalmasına yarar sağlayacaktır. Acne vulgaris is a chronic inflammatory disease characterized by lesions that usually begin at adolescence but can be seen at any age after life. The pathogenesis of acne vulgaris is multifactorial and the diet is thought to have an effect on inflammation according to AV status. Dietary Inflammatory Index is an index that is used to determine the inflammatory effect of diet and is associated with inflammatory biochemical parameters (such as CRP, TNF-α). This study was planned to show the relationship between DII and nutritional status and some biochemical parameters in women with and without acne vulgaris. This study was conducted on 34 women with and 34 women without AV who applied to Erciyes University Gevher Nesibe Hospital Dermatology Polyclinic. The acne vulgaris conditions and severities of women were determined by the attending physician then, socio-demographic characteristics, nutritional habits, physical activity status of women were recorded to the questionnaire by face-to-face interview method by the researcher. Anthropometric measurements, biochemical parameters and three-day food consumption records of women were determined. Dietary Inflammatory Index was calculated from the three-day food consumption records of women. According to the Global Acne Grading System, 98,6% of women (n:33) with mild to moderate acne vulgaris and 1,4% of woman with severe acne vulgaris were found to have acne vulgaris. The median age of women with and without acne vulgaris was found to be 24,0 and 22,0 years, respectively (p<0,05). Women without acne vulgaris consumed less carbohydrates and fat than women with acne vulgaris (p<0,05). Serum CRP levels were significantly higher in women with acne vulgaris than women without acne vulgaris (p <0,05). Dietary inflammatory index according to acne vulgaris status DII values of women without acne vulgaris are between -5,41 and 2,58; DII values of women with acne vulgaris were calculated to be between -5,17 and 7,88. Dietary inflammatory index of women without AV was found to be pro-inflammatory due to the average of -0,656±2,528. Dietary inflammatory index of women with acne vulgaris was found to be pro-inflammatory, since the mean index was 1,342 ± 3,221. The daily average energy consumption and macronutrients according to the inflammatory index of women's diet; the difference between carbohydrate (g, %), protein, fat, SFA, MUFA, PUFA (g, %), fiber uptake and the daily average micro nutrients according to the inflammatory index of women's diet; The difference between vitamin E, thiamine, niacin, vitamin B6, vitamin C, folic acid, magnesium, sodium, potassium, phosphorus, iron, zinc intake and DII groups was found to be statistically significant (p <0,05). There was a positive and statistically significant difference between the acute phase reactant CRP and dietary inflammatory index scores (r: 0,483, p <0,05). As a result, acne vulgaris status was affected by diets of women and it was found that DII also affected. Adequate use of anti-inflammatory nutrient parameters in women's diet to reduce DII will help prevent acne vulgaris and / or reduce the severity of lesions.
Collections