Show simple item record

dc.contributor.advisorKurt Kaya, Gülderen
dc.contributor.authorAkkuş, Saadet
dc.date.accessioned2021-09-16T13:32:18Z
dc.date.available2021-09-16T13:32:18Z
dc.date.submitted2018-12-10
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/715310
dc.description.abstractBu çalışma, Batman ilinde yaşayan insanların su ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve et tüketim tercihlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Batman da 350 kişiye yapılan anket sonuçlarına göre; ilk sırada %46 ile kırmızı et, ikinci sırada %42 ile tavuk eti ve son olarak %10 ile balık eti tükettikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların %2'si ise hiçbir çeşit et tüketmediklerini belirtmiştir. Bölge halkının su ürünlerini %55 oranında balıkçıdan temin ettikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların en çok tercih ettiği balık %51 oranla deniz balıkları olarak saptanmıştır. Katılımcıların balık satın alırken %64'ünün tazeliğine, %22'sinin lezzetine, %7'sinin fiyatına, %6'sının kılçıklı olup olmamasına, %1'inin ise çiftlik ya da doğal olup olmamasına dikkat ettikleri görülmüştür. Katılımcıların balık pişirme yöntemleri, %47'sinin kızartarak, %32'sinin ızgarada, %17'sinin fırında, %4'ünün balık buğulama şeklinde balığı pişirmeyi tercih ettikleri saptanmıştır. Bu çalışmada, Batman'da yıllık balık tüketimi 4,8 kg olmasına rağmen dünya ortalamasının altında olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun balık fiyatlarının yüksek olmasından ziyade, bölgenin denize kıyısı olmamasının yanı sıra yemek kültüründen de kaynaklandığı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Balık Tüketimi, Tüketim Alışkanlığı, Et Tüketim Tercihleri, Batman
dc.description.abstractThis study was carried out in order to determine the consumption habits of fish products and meat preferences on people living in Batman province. According to the survey results, meat consumption habit amount of 350 people living in Batman was 46% for red meat, 42% for chicken meat and finally 10% for fish meat. 2% of the survey participants stated that they did not consume any kind of meat. It was determined that the people of the region provided 55% of their fish products from fishermen. Participants preferred marine fish (51%) at most. It was determined that the participants were interested in purchasing fish, fresh (64%), taste (22%), price (7%), boned (6%) culture or hunting (1%). It was determined that the participants' consumption habits were 47% frying, 32% grilling, 17% oven, 4% fish boiling and so on. In this study, it was determined that the annual consumption of fish in Batman is below the world average although it is 4.8 kg. This is thought to be due to the fact that the region is far from the water resources and also from the traditional food culture.Key Words: Fish Consumption, Consumption Habits, Meat Consumption Preferences, Batmanen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleBatman ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the fish consumption habits of Batman province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-10
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10200840
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUNZUR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid522577
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess