Batman ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Kurt Kaya, Gülderen | |
dc.contributor.author | Akkuş, Saadet | |
dc.date.accessioned | 2021-09-16T13:32:18Z | |
dc.date.available | 2021-09-16T13:32:18Z | |
dc.date.submitted | 2018-12-10 | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/715310 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Batman ilinde yaşayan insanların su ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve et tüketim tercihlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Batman da 350 kişiye yapılan anket sonuçlarına göre; ilk sırada %46 ile kırmızı et, ikinci sırada %42 ile tavuk eti ve son olarak %10 ile balık eti tükettikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların %2'si ise hiçbir çeşit et tüketmediklerini belirtmiştir. Bölge halkının su ürünlerini %55 oranında balıkçıdan temin ettikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların en çok tercih ettiği balık %51 oranla deniz balıkları olarak saptanmıştır. Katılımcıların balık satın alırken %64'ünün tazeliğine, %22'sinin lezzetine, %7'sinin fiyatına, %6'sının kılçıklı olup olmamasına, %1'inin ise çiftlik ya da doğal olup olmamasına dikkat ettikleri görülmüştür. Katılımcıların balık pişirme yöntemleri, %47'sinin kızartarak, %32'sinin ızgarada, %17'sinin fırında, %4'ünün balık buğulama şeklinde balığı pişirmeyi tercih ettikleri saptanmıştır. Bu çalışmada, Batman'da yıllık balık tüketimi 4,8 kg olmasına rağmen dünya ortalamasının altında olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun balık fiyatlarının yüksek olmasından ziyade, bölgenin denize kıyısı olmamasının yanı sıra yemek kültüründen de kaynaklandığı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Balık Tüketimi, Tüketim Alışkanlığı, Et Tüketim Tercihleri, Batman | |
dc.description.abstract | This study was carried out in order to determine the consumption habits of fish products and meat preferences on people living in Batman province. According to the survey results, meat consumption habit amount of 350 people living in Batman was 46% for red meat, 42% for chicken meat and finally 10% for fish meat. 2% of the survey participants stated that they did not consume any kind of meat. It was determined that the people of the region provided 55% of their fish products from fishermen. Participants preferred marine fish (51%) at most. It was determined that the participants were interested in purchasing fish, fresh (64%), taste (22%), price (7%), boned (6%) culture or hunting (1%). It was determined that the participants' consumption habits were 47% frying, 32% grilling, 17% oven, 4% fish boiling and so on. In this study, it was determined that the annual consumption of fish in Batman is below the world average although it is 4.8 kg. This is thought to be due to the fact that the region is far from the water resources and also from the traditional food culture.Key Words: Fish Consumption, Consumption Habits, Meat Consumption Preferences, Batman | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Batman ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of the fish consumption habits of Batman province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-12-10 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10200840 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUNZUR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 522577 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |