dc.contributor.advisor | Dörücü, Mustafa | |
dc.contributor.advisor | Öz, Özden Barım | |
dc.contributor.author | Şahin, Hülya | |
dc.date.accessioned | 2021-09-16T13:32:12Z | |
dc.date.available | 2021-09-16T13:32:12Z | |
dc.date.submitted | 2018-08-06 | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/715283 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma 15 Nisan 2016 – 15 Temmuz 2016 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmada, erkek tatlı su istakozu (Astacus leptodactylus) rasyonlarına farklı oranlarda demir (Fe) katılmasının; Astacus leptodactylus 'un yaşama oranı, hepatopankreas ve karapakstaki demir (Fe), bakır (Cu), çinko (Zn), krom (Cr) ve lipid peroksidasyon (Malondialdehit (MDA)) düzeyleri üzerine etkisinin ortaya konması amaçlandı. Bu amaçla, bir kontrol (K) ve dört adet deneme (F1, F2, F3, F4) rasyonu hazırlandı. Rasyon öğeleri kontrol rasyonuna 28,60 ± 2,21 mg kg-1 demir katkısı sağlamaktadır. Kontrol rasyonuna 50 mg kg-1, 100 mg kg-1, 200 mg kg-1 ve 300 mg kg-1 demir sülfat katılarak sırasıyla F1, F2, F3 ve F4 rasyonları oluşturuldu. Çalışma üç tekrar halinde gerçekleştirildi. Sonuç olarak, araştırmada Astacus leptodactylus kontrol rasyonuna farklı oranlarda demir katılmasının; Astacus leptodactylus 'un yaşama oranını etkilemediği görüldü. Dokulardaki Cr değeri standartların altında olduğundan dolayı tespit edilemedi. Karapaks da MDA değeri belirlenemedi. Hepatopankreasta MDA olarak belirlenen lipid peroksidasyon düzeyini önlemede kontrol rasyonuna 300 mg kg-1 demir ilavesinin yeterli olduğu bulundu. Ayrıca bu çalışmada yemdeki demir miktarının dokulardaki Fe, Cu ve Zn birikimi üzerinde etkili olduğu görüldü. | |
dc.description.abstract | This study was made between April 15, 2016 - July 15, 2016. In the study, the effects on the iron (Fe), copper (Cu), zinc (Zn), chromium (Cr) and lipid peroxidation (Malondialdehyde (MDA)) levels in hepatopancreas and carapace of Astacus leptodactylus of addition of iron (Fe) at different ratios in diets of the male crayfish (Astacus leptodactylus) were investigated. For this aim, a control (K) and for treatment (F1, F2, F3, F4) rations were prepared. The control ration constituted 28,60 ± 2,21 mg kg-1 iron. 50 mg kg-1, 100 mg kg-1, 200 mg kg-1 ve 300 mg kg-1 iron sülphate were added to the control ration in order to prepare the treatment rations F1, F2, F3, F4 respectively. The study was carried out with 3 replicates for each dietary treatment.As a result, in the study seen that Astacus leptodactylus did not affect the survival rate that iron was added at different ration in diet of the Astacus leptodactylus. The Cr value in the tissues could not be determined because it was below the standarts. The MDA level in karapax did not determine. It was found that 300 50 mg kg-1 iron supplementation in the control diet was sufficient in the prevention of lipid peroxidation level determined as MDA in hepatopancreas. In addition to, it was observed that the amount of iron in the feed was effect on Fe, Cu and Zn accumulation in the tissues. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Farklı oranlardaki demirin Astacus leptodactylus (Esch., 1823)'lardaki yaşama oranı, oksidatif stres, Fe, Cu, Cr ve Zn seviyeleri üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effects on survival rate, oxidative stress, Fe, Cu, Cr and Zn levels in Astacus leptodactylus (Esch., 1823) of the iron in different proportions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10179412 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUNZUR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 490401 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |